Михаел Шумахер приключва състезателната си кариера във Формула 1. Този път окончателно. След като вече веднъж стори това през 2006-а година, сега решението изглежда повече от категорично. 43-годишният Шумахер обяви намерението си още в Япония с думите, че идва моментът, когато наистина трябва да се сбогува с Формула 1. И добави, че изпитва облекчение. Може би е загубил мотивацията си или прекалено много го боли, че вече не е между първите в класирането. А 22-ото му място в Гран при на Индия сигурно е потвърждение.

След 21 години на пистата, Михаел Шумахер определено заслужава да бъде нареден сред най-великите спортисти въобще. В кариерата си 43-годишният германец има седем световни титли, общо 91 победи, включително 7 поредни. Също така 22 пъти е печелил на различни писти и 8 пъти на една и съща във Франция. Цели 156 пъти се е качвал на подиума и 1813 последователни дни се е събуждал като действащ шампион.

Пътят му от малкото немско градче Хюрт до трона във Формула 1 е дълъг, но изпълнен с успехи. Още през 2001-а година подобрява рекорда на Ален Прост от 51 победи, а следващата 2002-а е сред най-силните му с болида на Ферари. Пет състезания преди края на сезона Михаел Шумахер си осигурява титлата с 11 победи и изравнява рекорда на Хуан Мануел Фанджо от 5 титли. Следват шестата и седмата в още две години на абсолютна доминация.

През октомври 2006-а година в Гран при на Бразилия вече седемкратният първенец във Формула 1 за последен път пилотира болида на Ферари, като прави изключително състезание с общо 12 изпреварвания!

Пред 2010-а се завръща в световния шампионат, като подписва с Мерцедес, но ето, че две години по-късно казва „край”. До края на сезона във Формула 1 остават три старта, а през следващия месец Михаел Шумахер ще получи наградата „Легенда на спорта” на бала на немската спортна преса. Така германецът ще се нареди до някои от най-големите в историята на немския спорт, като Борис Бекер, Франц Бекенбауер и Катарина Вит, но и без материалните отличия, Шумахер отдавна е заслужил мястото си в историята.