Сезонът във Формула 1 приключи в края на миналия месец, като ни предложи невероятна битка между съотборниците в Мерцедес, която трябваше да се разреши в последното състезание в Абу Даби. Затова „Фокс спортс“ реши да направи своеобразна класация на моментите и състезателите, които успяха да приковат вниманието:

Люис Хамилтън – двукратен шампион

Да спечелиш световната титла във Формула 1 е огромно постижение, но да го постигнеш за втори път е наистина необикновено. Хамилтън записа името си в историята на спорта като британецът с най-много победи, а предвид своите 29 години няма да е чудно, ако сметката му набъбне.

Даниел Рикиардо – душманинът на Фетел

От 2010 до 2013 година въпросът във Формула 1 беше: може ли някой да победи Себастиан Фетел? Още на старта в Австралия разбрахме, че четирикратният световен шампион може да бъде победен... от колите на Мерцедес. Към края на сезона обаче Даниел Рикиардо, съотборникът на Фетел, беше този, който показа, че над германеца може да се упражнява системна доминация. Австралиецът постигна три победи през 2014 година (Канада, Унгария и Белгия), докато Фетел не записа нито една.

Завръщането на Уилямс

Всеки фен на Формула 1 през последните 40 години познава марката Уилямс и е наясно с потенциала на този отбор ако не да доминира, то поне да бъде заплаха. В последното десетилетие обаче нещата за един от традиционните тимове не се развиваха добре. От 2004 година до този сезон Уилямс беше записал едва две победи: в Бразилия (2014) и Испания (2002). Тази година обаче след привличането на Фелипе Маса нещата потръгнаха отлично за Уилямс, а миналогодишният новак Валтери Ботас също показа какво умее. Финландецът спечели полпозишън в Германия, а с двама пилоти на подиума в Абу Даби очевидно Уилямс се кани да играе голяма роля през 2015 година.

Новаците – бъдещи шампиони?

Кавин Магнусен (Макларън) и Даниил Квят (Торо Росо, догодина вече в Ред Бул) впечатлиха през кампанията. Вярно е, че резултатите им все още са скромни и далеч от битката за титлата, ала и двамата показаха невероятна скорост в коли, които не могат да се мерят с тези на водещите тимове. Интересно е да се види откъде ще продължат двамата през новия сезон.

Жул Бианки - #ForzaJules

Жул Бианки завърши девети в Гран При на Монако, с което донесе първите точки в историята на Маруся. Французинът пренесе темпото си в болида на Ферари по време на тестовете на „Силвърстоун“, когато зае мястото на контузения по онова време Кими Райконен. Бианки дори се движеше трети в злополучното Гран При на Япония преди ужасяващата си катастрофа на мокрото трасе. То доведе до тежки черепно-мозъчни травми и животоспасяваща операция. Бианки в момента е в родната си Франция и вече диша самостоятелно.