Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън обяви, че влиза в отбор в сериите Екстрийм Е – нови електрически офроуд серии, които целят популяризиране на проблемите с околната среда.

Това ще бъде първата поява на британеца като собственик на тим, въпреки че няма да кара или да бъде въвлечен във всекидневните операции на своя Х44 тим – наименован на номера му в Мерцедес.

Състезателите ще карат електрически автомобили в пет отделни локации – арктични, пустинни, дъждовни гора, глетчери и крайбрежни – които са вече пострадали или поставени под риск от климатични промени. Екстрийм Е трябва да стартира през януари 2021. Състезания ще има в Сенегал, Саудитска Арабия, Непал, Гренландия и Бразилия, като всяко от тях ще се провежда в рамките на два дни.

За да се намали ефекта върху околната среда, те няма да бъдат отворени за зрители, като контролният център за шампионатните серии ще бъде кораб, модифициран за да минимализира вредните емисии. 35-годишният Хамилтън, който е близо до изравняване рекорда на Михаел Шумахер от седем световни титли във Ф1, говори открито за набор от проблеми, включително околната среда и расовата несправедливост.

"Екстрийм Е наистина ми допадна заради фокуса върху околната среда. Всеки един от нас има силата да направи разлика и означава толкова много за мен, че мога да използвам моята любов за автомобилните спортове, заедно с любовта към нашата планета, за да повлия позитивно. Не само ще посетим отделни места, ще работим и близко с тези локации и водещи експерти по климата, за да споделим нашите познания и да оставим положително наследство във всяка локация, която е отвъд всяка състезателна писта“, каза британецът.

Алехандро Агаг, основател и главен изпълнителен директор на Екстрийм Е, заяви, че е щастлив от включването на Хамилтън. „Люис е изключително страстен за автомобилните спортове, но споделя и вярата, че можем да използваме спорта, за да подчертаем проблемите, които са важни за света, като климатичните промени и равенството“, каза той. /БГНЕС