Селекционерът на хърватския национален отбор по футбол Златко Далич ще продължи да бъде треньор на тима и след Световното първенство в Катар, потвърди специалистът след загубата с 0:3 от Аржентина на полуфиналите на Мондиал 2022 в Катар.

"Да, ще продължа да работя с хърватския национален отбор. Моят договор е до края на Европейското първенство през 2024 година. Моята цел е да класирам Хърватия на Евро 2024", каза Далич.

Специалистът отбеляза, че след поражението от Аржентина на играчите му няма да е лесно да се настроят за мача за третото място срещу Мароко или Франция.

Gulliver/GettyImages
75 снимки

"Ще трябва да се възстановим психически. Играчите са много разстроени сега, чувстват, че са способни на повече. След мача им казах в съблекалнята да не навеждат глави, че имаме друга среща", добави Далич.

Селекционерът призна, че Лионел Меси е показал представяне, което Хърватия "очакваше да види".

"Няма както повече да се каже за качествата на Меси. През последните 15 години той е може би най-добрият играч в света, а днес отново беше много добър и опасен. Той направи разликата в отбора на Аржентина. Той имаше тази експлозивност и техника на много високо ниво. Това е истинският Меси, който очаквахме да видим", заяви Далич.

Gulliver/GettyImages
85 снимки

Този шампионат е последният за това поколение на националния отбор на Хърватия.

"Това е може би краят на това поколение на Световните първенства. Няколко играчи достигнаха пределна възраст, за да играят на Световното първенство през 2026-а, но трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи тогава. Имахме големи постижения с националния отбор на Хърватия и много играчи с огромен потенциал. Вярвам, че това поколение ще завърши кариерата си на Евро 2024. Имаме финали на Лигата на нациите и това е отбор, което достигна полуфиналите два пъти поред. Щеше да е страхотно да спечелим златния медал, за да увенчаем с успех това поколение", коментира специалистът, цитиран от "Ройтерс".