Ръководителят на комисията за футболно развитие на ФИФА Арсен Венгер намекна, че "политическата демонстрация" на Германия преди първия им мач на Световното първенство в Катар срещу Япония е една от причините за отпадането на четирикратните победители в груповата фаза в Катар, предава ДПА.

Играчите на Германия покриха устата си на снимката на отбора си преди двубоя в знак на протест срещу решението на ФИФА да предупреди играчите, които носят лентата "One Love" в подкрепа на ЛГБТ+ общността, че ще бъдат санкционирани.

Германия загуби от Япония с 1:2, завърши наравно 1:1 с Испания и победи Коста Рика, но отпадна от турнира, след като завършиа на трето място в група "Е".

Венгер каза, че отбори, които не са продължили с планираните протести, са се справили значително по-добре в първите си мачове.

"Отивайки на Световно първенство, знаете, че не трябва да губите първия мач. Други отбори, които имат опит и резултати в предишни турнири като Франция, Англия и Бразилия, те играха добре в първия двубой, както и отборите, които бяха психически готови, имаха нагласата да се съсредоточат върху състезанието, а не върху политическите демонстрации", каза Венгер по време на брифинг на ФИФА, цитиран от "Ройтерс".

Шест европейски тима, сред които Англия и Уелс, планираха да носят капитанската лента "One Love", за да подчертаят факта, че се потъпкват правата на хората с различна сексуална ориентация в страната-домакин Катар.