Емилиано Мартинес се присъедини към академията на Арсенал през 2012 г., когато Арсен Венгер все още ръководеше клуба от Северен Лондон, но прекара следващите осем години в трудности да пробие в мъжкия отбор. Аржентинецът беше изпратен няколко пъти под наем по време на престоя си на стадион "Емирейтс", преди най-накрая да получи своя шанс след контузия на Бернд Лено към края на кампанията 2019-20.

Мартинес впечатли между гредите за отбора на Микел Артета, но беше продаден на Астън Вила по-късно същото лято и оттогава аржентинецът настояваше, че "артилеристите" не заслужават да го имат в състава си. Въпреки неуспеха си да остави следа в Арсенал, Венгер с умиление си спомня страстта му към играта и се гордее колко далеч е стигнал, като 30-годишният вратар сега е само на един мач от това да стане световен шампион.

"Много се радвам за него. Бяхме наясно с огромните му качества. Той беше решителен и имаше желание да учи се учи. Понякога излизаше под наем и дори не играеше, но това не спря неговата вяра и мотивация. Когато го видя сега да играе, знаейки през какво е преминал, се възхищавам още повече на постижението му. Браво Еми, гордеем се с теб", сподели Венгер пред Мирър.

Мартинес беше в най-добра форма при победата на Аржентина с 3:0 на полуфинала над Хърватия, което гарантира, че отборът на Лионел Скалони ще получи възможност да се бори за титлата в неделя.