Селекционерът на еквадорския национален отбор - Густаво Алфаро обърна специално внимание на Байрон Кастийо, който не бе включен в състава за Мондиал 2022 заради жалбата на Чили, че е играл неправомерно в квалификациите, тъй като истинската му националност е колумбийска. Не искайки да рискува допълнителни съдебни предизвикателства, Алфаро взе болезненото решение да не вика Кастийо за Световното.
 
"Ако бяхте видели само болката, която Байрон трябваше да понесе. Ако бяхте видели болката на целия отбор, любовта на отбора към Байрон. Байрон за нас е символ и той ще бъде с нас на терена утре, дори и да не е там“, каза Алфаро по време на пресконференция. 
 
Всички мачове от Мондиал 2022 ще може да гледате НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg
 
Селекционерът не иска неговите играчи да се държат като жертви в предстоящото участие на Световното първенство. Трудностите, пред които Еквадор се изправи в последните месеци, калиха характера на играчите на Алфаро.
 
"Трябваше да преминем през неща, през които не искахме. Казах на моите играчи, че всичко зависи от гледната точка: ако искате да станете жертва, тогава, дръжте се като жертва. Погледнахме на всичко това като на препятствие, през което трябваше да преминем, никога не сме се оплаквали, базирахме работата си на мечти и мечтата ни беше да играем на това Световно първенство", каза още Алфаро.
 
Треньорът се надява неговият отбор да спечели в първия мач на шампионата.
 
"Катар се подготвя за домакинството на турнира повече от 12 години. Те играха приятелски срещи последните 5-6 месеца и са много добре организиран и подготвен отбор", коментира Алфаро.