В неделя Шимон Марчиняк ще стане първият поляк в историята, който свири финал на Световното първенство по футбол. Той вече ръководи по един мач и на двата финалиста в Катар - първо свири на Франция при победата с 2:1 над Дания, а после беше рефер и на двубоя Аржентина - Австралия в осминафиналната фаза, който завърши при същия резултат. 
 
Броени дни преди сблъсъка между Аржентина и Франция, 41-годишният рефер разказа колко много означава за него това признание. 
 
„Мечтаех за това от дете. Когато играех футбол, си мислех, че може би мога да стана толкова добър играч, че да спечеля Световната купа. Сега съм футболен съдия, а за един рефер да свири финала на световното първенство, е като да вдигаш Купата. Разбира се, усещането ще е след добре свършена работа на двубоя. Очаквам да се получи страхотен мач. Аржентина и Франция са супер отбори с прекрасни играчи, които могат да направят нещо невероятно във всеки момент. Вече ръководих мачове на двата отбора, така че се познаваме добре. Отборите се отнасят с уважение към нас и се надявам това да ни помогне. Ще направим всичко възможно да не се говори за съдиите след мача“, каза полякът. 

Шимон Марчиняк

източник: Gulliver/GettyImages

Миналата година обаче не бе от най-щастливите за Марчиняк, който пропусна Евро 2020.
 
"Загубих година и половина заради заболяване, за което в началото не мислех, че е много сериозно и го подцених. И така пропуснах европейското първенство. Приех го обаче философски - животът понякога взима, понякога дава. Както се получи в Катар. Да свиря финал на Световното първенство е нещо прекрасно, за което съм много благодарен", обясни Марчиняк, който работи като полицай.