Селекционерът на националния отбор по футбол на Аржентина Лионел Скалони обеща да „запази място“ за Лионел Меси в състава за Световното първенство през 2026 година, пише агенция ДПА.

Аржентина спечели трета световна титла в историята си след тези през 1978-а и 1986-а след успех над Франция във финала с 4:2 след изпълнение на дузпи. „Този мач беше пълна лудост“, заяви Скалони, който бе аплодиран на пресконференцията след двубоя.

Gulliver/GettyImages
34 снимки

„Като треньор знам, че направихме добър мач. Можехме да спечелим и в 90-те минути. Това обаче не се случи, нямахме достатъчно късмет. Представихме се отлично в мача. Изпитвам най-прекрасното чувство в момента. Не съм си представял да спечеля Световното първенство, но сега сме шампиони и най-важното е, че го постигнахме“, продължи старши треньорът на Аржентина.

35-годишният Лионел Меси коментира по-рано, че турнирът в Катар ще бъде последният му Мондиал, но Скалони остави надежда за участието на суперзвездата на тима и на  шампионата през 2026 година.

„Първо, трябва да запазим място на Лео за Мондиал 2026. Ще продължим да пазим екипа с номер 10 готов за следващото първенство Ако иска да продължи да играе, той ще бъде с нас. Мисля, че той има право да реши дали да продължи да играе за Аржентина, или не. Спечелил си е правото да прави каквото реши с кариерата си. Страхотно удоволствие е да съм негов треньор, както и на останалите момчета също. Това, което предава на съотборниците си е нещо несравнимо, нещо, което не съм виждал преди. Играч, човек, който дава толкова много за съотборниците си“, каза още Лионел Скалони.

БГНЕС
10 снимки

„Когато победихме Бразилия на финала на Копа Америка, разговарят с Лео Меси и казах, че имаме голяма задача пред нас, а хората в родината ни започват да вярват в шансовете ни за Мондиала, да се надяват“, разкри Скалони.

„Той отвърна, че трябва да продължим и нищо друго няма значение. Това ми даде страхотен емоционален тласък. Осъзнах, че сме на границата да постигнем нещо голямо“, добави селекционерът.

„Чак сега осъзнавам, че Марадона не е вече сред нас и това ме прави още по-горд от това, което постигнахме. Ако той беше тук, щеше да бъде първият фен, който слиза на терена, за да празнува с нас. Надявам се, че се е насладим на постигнатото“, заяви още Скалони за починалия преди две години Диего Марадона.