Бразилската футболна конфедерация се обърна към бившия полузащитник Шави през 2021 г. с предложение да се присъедини към щаба на треньора Тите, но наставникът на Барселона искаше роля на старши треньор и вместо това предпочете да изчака, за да поеме Барселона.

"Това беше напълно неочаквана възможност. Говорих с тях чрез моя агент, имах възможността да се присъединя към екипа на Тите и да работя с тях, но исках да бъда старши треньор, изчаках моята възможност да бъда в Барселона", каза той пред GOAL . "Аз съм там, където искам да бъда, според мен в най-добрия клуб в света и това е в сърцето ми. Там съм, забавлявам се и се опитвам да обърна ситуацията в Барселона, но имаше шанс и аз разговарях с тях. Беше неочаквано, бих казал историческо, но отказах, защото исках да бъда старши треньор".

Шави пое треньорския пост на Барса през ноември 2021 г., заменяйки Роналд Куман след разочароващо начало на сезона. Шави изведе "блаугранас" до второто място в Ла Лига. Барселона има силен старт този сезон, тъй като е на върха на таблицата, но отпадна от груповата фаза на Шампионската лига.