Селекционерът на полския национален отбор по футбол Чеслав Михниевич отхвърли критиките, че селекцията му залага на твърде дефанзивен стил. И уточни, че предпазливият им подход им е помогнал да преминат към осминафиналите. И там те ще се стремят да победят световните шампиони от Франция.

Полша стигна до фазата на елиминациите на Световно първенство за първи път от 36 години насам, след като демонстрира здрава защита и инкасира едва две попадения в три мача. Като топ-селекцията на Аржентина единствена проби защитата на Михниевич.

"Тези, които не играят защитно на Световните първенства се прибират у дома и гледат турнира до края по телевизията. Сега ние излязохме от груповата фаза и ще променим плановете си", заяви Михниевич на пресконференцията преди утрешния мач с Франция.

Gulliver/GettyImages
90 снимки

Стратегията на Полша докара сравнения на Михниевич с Жозе Моуриньо - португалският треньор, известен с предпочитанията си за игра в защита. И носи с гордост прякора си Полския Моуриньо.

Попитан за паралелите с именития португалец и дали се ласкае от това, треньорът отговори: "Вече не е актуално това сравнение. Футболът е за печелене на точки, на победи и на трофеи. Особено на Световното първенство. Отборите са наясно, че не можеш да позволиш да ти отбележат лесни голове. Бяхме добри в защита и като награда за това ще играем с Франция", защитава избора си на стратегия Михниевич.

"Печелиш или си заминаваш, залогът е голям. Мечтаехме да преодолеем групата, направихме всичко възможно, за да го постигнем. 4-и декември е празникът на миньорите в Полша, така че ние ще направим всичко по силите си, за да се включим в празника. Не се страхуваме от Франция, но ги уважаваме. Уважаваме тяхната класа. Но не ни вълнува какво мислят другите за нас".

След това той каза къде на шега, къде сериозно, че поздравява Тунис, които са победили Франция и са станали „световен шампион за един ден“. И добави, че и Полша ще се окичи с тази титла, ако победи пълната със звезди формация на Дидие Дешан.

Полша има тежката задача да спре Килиан Мбапе, който в момента е в много добра форма и заедно с още четирима играчи е от хората, вкарали по три гола.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Той е толкова бърз, че ще бъде трудно да го спрем без мотоциклет", каза през смях полският нападател Аркадиуш Милик. "Трябва да играем колективно като отбор, имаме нужда от подкрепа, тъй като индивидуално никой не може да го спре".

А Михниевич признава, че след разглеждане на видеозаписите с френските мачове, не е открил никакви слабости в противника.

"Багажът не ни е опакован. Не бяхме готови за прибиране у дома преди мача с Аржентина, не сме готови и сега. Знаем, че Франция е много силен отбор, Гризман и Мбапе са отлични играчи. Но ще дадем всичко, на което сме способни", заяви полският селекционер.