Отборите на Англия и САЩ завършиха при резултат 0:0 в мач от Група В на Мондиал 2022. Първото полувреме беше много динамично, а САЩ създаде повечето опасности. Кристиан Пулишич дори уцели гредата в 33-ата минута. През второто полувреме отново "янките" бяха по-активни и опасни в атакуващ план. До гол не се стигна и двата отбора взеха по точка.


Gulliver/GettyImages
87 снимки

Двубяот започна спокойно, отборите се опитваха да задържат топката и да разиграват. Чак в 10-ата минута отборът на Англия създаде нещо по-опасно. Белингам спечели много пространство и намери Букайо Сака отдясно, който навлезе в наказателното поле. Той върна пас към Хари Кейн, който бе близо до бялата точка за изпълнение на дузпи и стреля. Топката се отби в краката на Цимерман и излезе.

В 14-ата минута последва нов страхотен пробив на Букайо Сака, той копна топката към Хари Кейн, който дори се опита да изпълни акробатична задна ножица, но футболист на САЩ стигна до топката първи.

Три минути по-късно дойде и първата по-добра атака на САЩ. Хаджи Райт успя да стреля с глава след центриране от десния фланг. Топката мина встрани от вратата. В 20-ата минута Сержиньо Дест показа скорост и стигна до добра позиция за центриране. Той изпрати подаване към наказателното на "трите лъва", но Пикфорд излезе и улови комфортно.

В 26-ата минута дойде най-сериозната възможност за САЩ да реализира попадение. "Янките" атакуваха отдясно и след няколко хубави паса последва добро и остро центриране, което намери свободния Уестън МакКени в наказателното поле на Англия. Той стреля, но прати разочароващ удар над напречната греда. В 29-ата минута пък дойде първият точен удар за САЩ. Юнус Муса опита късметът си с далечен изстрел, който дори се отклони леко след докосване в защитник на Англия. Топката попадна в средата на вратата, където стражът на "трите лъва" - Пикфорд, се намеси спокойно.

Кристиан Пулишич получи топката извън наказателното поле в 33-ата минута, завъртя се и изпрати мощен удар, който срещна напречната греда. Топката не влезе във вратата на англичаните. В 40-ата минута Тимъти Уеа проби отдясно. Той изпрати центриране в наказателното на Англия, където имаше цели трима футболиста на САЩ, но всички те останаха под топката. Минутка по-късно Сержиньо Дест нахлу в пеналтерията и се опита да финтира Хари Магуайър. Централният защитник на "Трите лъва" обаче се справи отлично и спря футболиста на "янките".

В 44-ата минута Англия най-после се оттърси от силните минути за САЩ и тръгна напред, последва центриране към Букайо Сака, който беше на далечната греда. Мат Търнър обаче изелзе и улови преди допката да стигне до футболиста на Арсенал. Секунди по-късно и Джуд Белингам опита центриране, но топката беше избита. След разбъркване в наказателното поле на "янките" топката стигна до Букайо Сака, който стреля покрай вратата.

Последната по-сериозна възможност за първото полувреме дойде пред Мейсън Маунт, който получи страхотен пас от Стърлинг и опита изстрел от границата на наказателното. Стражът на САЩ обаче се справи отлично и отрази удара.

Първата по-добра възможност през второто полувреме бе за САЩ в 49-ата минута.. Първо, удар на Тимъти Уеа бе блокиран, а топката попадна в кракта на Уестън МакКени, който изпрати топката високо над вратата. В 52-ата минута пък Англия получи шанс да контраатакува. Букайо Сака реши да се надиграва с Тайлър Адамс в наказателното поле на "янките", а футболистът на САЩ се справи отлично и спря крилото на "Трите лъва".

В 58-ата минута Кристиан Пулишич проби сам и мина между няколко английски футболиста, след което опита удар, който мина покрай вратата, след като се отби от играч на Англия. Последва ъглов удар, при който Хари Магуайър се намеси отлично и изчисти топката. Последваха още два корнера за САЩ, но и при двете центрирания на Кристиан Пулишич - топката бе изчиствана от футболисти на "трите лъва".

В 66-ата минута Хари Кейн намери Букайо Сака отдясно, а крилото опита остро подаване по земята, което не намери негов съотборник. Мат Търнър улови комфортно. Гарет Саутгейт реагира на натиска на "янките" с двойна смяна. Хендерсън и Джак Грийлиш се появиха на мястото на Джуд Белингам и Рахийм Стърлинг.

Джак Грийлиш намери Хари Кейн през 73-ата минута в наказателното поле на "янките". Нападателят на "трите лъва" обаче не се справи добре и загуби топката. Англия обаче пое контрол над играта и започна да разиграва повече в центъра, докато САЩ се прибра и чакаше за контраатаки.

В 87-ата минута Маркъс Рашфорд опита удар, в който обаче нямаше сила и прецизност и Мат Търнър улови топката без проблеми. Минута по-късно американците направиха добра атака, която завърши с остро подаване в наказателното поле на Шакийл Мур. Топката обаче не стигна до негов съотборник, а бе изчистена от английски защитник.

Хари Магуайър отпрати удар към вратата на Търнър в 91-ата минута. Топката стигна до защитника след изпълнение на корнер, а той стреля с глава, но отново нямаше сила и точност на удара. Топката попадна в ръцете на Търнър. Минута по-късно Люк Шоу центрира опасно, а Хари Кейн стигна до топката и стреля с глава. Топката прелетя встрани от вратата. 

Англия САЩ

източник: Sofascore

FT АНГЛИЯ - САЩ 0:0

Съставите на двата отбора:

Англия: 1. Пикфорд, 12. Кийрън Трипиър, 5. Джон Стоунс, 6. Хари Магуайър, 3. Люк Шоу, 4. Деклан Райс, 19. Маунт, 22. Белингам, 17. Букайо Сака, 9. Хари Кейн, 10. Рахийм Стърлинг

САЩ: 1. Търнър, 2. Сержиньо Дест, 3. Цимерман, 13. Рийм, 5. Робинсън, 4. Тайлър Адамс, 8. Уестън МакКени, 6. Юнус Муса, 10. Кристиан Пулишич, 21. Тимъти Уеа, 19. Хаджи Райт

Стадион: Ал Баит

Главен съдия: Хесус Валенсуела