Мачовете от Световното първенство по футбол в Катар продължават по-дълго, отколкото на всеки друг турнир след като реферите са инструктирани да взимат под внимание много стриктно всички забавяния на играта, пише агенция „Ройтерс“.
 
Продължение от 13 минути и 8 секунди имаше на второто полувреме на срещата между Англия и Иран (6:2). Първото полувреме имаше още по-дълго добавено време – 14 минути и 8 секунди, но в голяма степен това се дължеше на контузията на главата на вратаря на Иран - Алиреза Бейранванд, който на два пъти получи лекарска помощ преди да бъде заменен. Вторите полувремена на мачовете между САЩ и Уелс, и Нидерландия срещу Сенегал също имаха по над 10 минути добавено време, което обикновено е рядкост във футбола.
 
Председателят на Съдийската комисия на Международната федерация по футбол (ФИФА) Пиерлуиджи Колина обяви през миналата седмица, че ръководството на световния футбол е искало да се увери, че ще има възможно най-много игрово време и съдии са получи инструкции да измерват старателно периодите, в които играта е спряна. Колина добави, че този ход не е „нищо ново“ и ситуацията е била подобна на Мондиал 2018 в Русия, където са се добавяли по 6,7 или 8 допълнителни минути след редовните 90.
 
"Представете си мач с три отбелязани гола. Празнуването обикновено продължава около 1-1,5 минути, така че в такъв случай се губят 5-6 игрови минути. Това, което искаме да направим, е точно да изчислим добавеното време в края на всяко полувреме“, каза още Колина.