Решението на Испанската футболна федерация да се раздели със селекционера Луис Енрике заради отпадането в Катар, е поредната грешка, твърди бившият треньор на „Ла Фурия“ - Хавиер Клементе.

Напускането на Енрике беше потвърдено два дни след изненадващата загуба от Мароко след изпълнение на дузпи. Той не е уволнен, а просто не получи предложение за нов договор, след като актуалното споразумение изтича в края на годината. Наследникът му е Луис де ла Фуенте, който до момента беше начело на младежкия отбор до 21 години.

"Не мисля, че е кой знае какво геройство или успех да се откажеш от Луис Енрике. Това решение е просто поредната грешка във федерацията. Луис Енрике е много добър треньор, със своите идеи, със своята личност, дружелюбен, приятен, човек в къщата на испанския футбол. Проблемът на националния футбол винаги е проблем на целия испански футбол. Просто Мароко се подреди, затвориха се добре отзад, а нашите играчи нямаха никаква идея как да преодолеят такъв противник", обяснява Клементе пред "Ел Програма де Ортега".

60 снимки

"Винаги говорите за треньорите, но когато играете зле, трябва да коментирате и футболистите. Луис Енрике ли е виновен за дузпите? Не съвсем", казва още опитният баски специалист.

Самият Де ла Фуенте още не е представен като селекционер и вероятно през следващите дни това ще се случи. Вече на 61 години и също бивш футболист на Атлетик Билбао, той е прекарал по-голямата част от живота си като треньор на юношески отбори. През 2015-а година той прави Испания европейски шампион при 19-годишните, а през 2021-а вдигна титлата и при 17-годишните. След това му дадоха олимпийския отбор и през миналата година в Пекин донесе сребърен медал.

"Не съм си представял, че един ден той ще бъде треньор", казва Клементе, чийто футболист е бил и Де ла Фуенте в Билбао. "Мисля, че е добре от гледната точка на това, че вече е ръководил младежките под 21 години и имаше добри резултати. Справя се добре, вече познава децата. Не знам как е като треньор, но трябва да кажа, че е много добър, защото е от моите хора", каза още Клементе.