Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини ФИФА, че пренебрегва проблемите с човешките права, след като президентът Джани Инфантино и генералният секретар Фатма Самура призоваха участващите нации да се "фокусират върху футбола" на Световното първенство в Катар.

Домакинството на Катар беше критикувано поради опасения относно спазването на правата на човека в страната, като в центъра бяха поставени условията на работниците мигранти и криминализирането на хомосексуалността.

По-малко от две седмици преди началото на Мондиала, Инфантино и Самура се обърнаха към  участващите нации и казаха, че футболът не трябва да бъде въвличан "във всяка идеологическа или политическа битка, която съществува".

Амнести, която през месец май призова ФИФА да създаде компенсационен фонд за работниците, които са пострадали по време на подготовката за турнира, сега се разгневи на тези коментари.

В медийно съобщение организацията за правата на човека повтори искането за обезщетение и се оплака от "удивителния" неуспех на организаторите да отговорят на опасенията на LGBTQ+ общността.

"Ако Джани Инфантино иска светът да се "съсредоточи върху футбола", има просто решение: ФИФА може най-накрая да започне да се занимава със сериозните проблеми с човешките права, вместо да ги тушира под килима", каза Стив Кокбърн, ръководител на икономическия отдел на Амнести.

"Първата стъпка би била публично ангажиране със създаването на фонд за компенсиране на работниците мигранти преди началото на турнира и гарантиране, че LGBTQ+ хората не са изправени пред дискриминация или тормоз. Учудващо е, че все още не са го направили. Джани Инфантино е прав, когато казва, че "футболът не съществува във вакуум". Стотици хиляди работници са били изправени пред редица злоупотреби, за да направят този турнир възможен и техните права не могат да бъдат забравени или отхвърлени. Те заслужават справедливост и обезщетение, не празни приказки, а времето тече", добави той.

Световното първенство в Катар ще се проведе от 20 ноември до 18 декември.