В почти стогодишната история на Световните първенства, то почти няма един Мондиал, който да не е преминал със скандали, афери, интриги или противоречиви съдийски решения. Именно пък последните са давали и доста от титлите през годините.

Повече от половин век има сериозен дебат за единствената световна титла на Англия, датираща от 1966-а година. Споровете от знаменития гол на Джеф Хърст във финалния мач между „трите лъва“ и Германия продължават и до ден-днешен. Големите врагове във всяко едно естество – англичани и германци, се срещат в последния мач на „Уембли“ през 1966-а година. Двете нации никога не са се харесвали, особено когато се срещнат на футболния терен, а след този мач ненавистта достига своя връх.

Всички мачове от финалите в Катар може да гледате НА ЖИВО с КАРТИНА в Gong.bg!

Редовната част във великобританската столица завършва при резултат 2:2 и така шампионът трябва да се определи след продължения. В 101-ата минута легендарният Хърст реализира навярно един от най-спорните голове в историята на Световните първенства. След удара му кълбото се удря в напречната греда и пада на линията, а дали е минали или не с целия си обем топката голлинията, едва ли някога ще разберем.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

Главният рефер от Швейцария Гофрид Динст се консултира с асистента Тофик Бехрамов от СССР и след това признава гола. До края на срещата Хърст вкарва още един гол, трети за него в мача, за крайното 4:2 и Англия печели купата.

Спорната ситуация продължава да бъде анализирана и до днес, като германците са категорични и твърдят, че няма гол, а англичаните, разбира се, твърдят точно обратното.