Световното първенство в Катар 2022 ни предоставя възможността да видим някои от най-добрите футболисти в света. В рубриката ни „Под лупа в Катар 2022“ се опитваме да ви запознаем с най-добрите и потенциални млади играчи на Мондиала, които ще имат възможността да блеснат с изявите си.

Днес ще обърнем внимание на един футболист, който впечатли с екипа на САЩ на терените в Катар. Става въпрос за звездата на Лил Тимъти Уеа. Той играе като централен нападател, но може да се подвизава и на крилото, което придава поливалентност, като може да бъде използван на няколко позиции в хода на даден мач. До момента на Световното първенство Уеа има един гол, но е записал и 1,33 ключови подавания средно на мач. Това показва, че той може да бъде опасен и в ролята си на креативна фигура на терена.

Тимъти Уеа САЩ статистика

източник: Sofascore

Нападателят записва и средно по три удара средно на мач, което е атестат за това, че обича да опитва изстрели, както в наказателното поле, така и извън него. Уеа записва и 37,7 докосвания средно на мач, което е показател за играча, че е въвлечен много в мача, а не остава изолиран.

Играчът се спарвя добре и във френското първенство с екипа на Лил. Тимъти Уеа премина в отбора през лятото на 2019-та година от отбора на ПСЖ за сумата от 10 милиона евро. Футболистът има едва 53 минути средно на мач през този сезон, тъй като лекуваше травма на стъпалото, но успява да запише 2 асистенции и 35,7 докосвания средно на мач. Уеа обича да играе с топката, той не чака просто да се разпише, а му харесва и сам да организира нападенията и да контролира движението на атаката.

Тимъти Уеа Лил статистика

източник: Gulliver/GettyImages

Тимъти Уеа има и 1,67 единоборства средно на мач, което показва, че не се страхува да влезне в сблъсък с противниковите състезатели. Нападателят е висок 183см, но е активен и в отнемането на топката, като най-голямото предимство на атакуващия играч е неговата скорост. Уеа има договор с Лил до 2024-та година, но неговото представяне на Световното първенство може да увеличи цената му и да засили интереса към него.

За САЩ предстои мач с Нидерландия в осминафиналната фаза на Световното първенствов в Катар.