В рубриката "Под лупа в Катар 2022" се стремим да ви запознаем с младите и потенциални играчи на Мондиал 2022, които могат да блеснат с изявите си и които си струва да бъдат следени поради техните качества. Ще ви представим един футболист, който вече е доказан като един от най-добрите в света, макар и да е още само на 23 години. Става въпрос за френския нападател Килиан Мбапе.

Играчът премина в Пари Сен Жермен през 2018-та година от Монако за сумата от 180 милиона евро. Сега Мбапе е оценяван на 160 милиона евро според Transfermarkt, като много медии твърдят, че футболистът рано или късно ще се озове в Реал Мадрид. Нападателят на ПСЖ впечатлява с изявите си, както във Франция, така и на настоящото Световно първенство. В своите три мача досега на Мондиала, Мбапе има три гола и една асистенция, като записва 5,33 удари средно на мач, което показва, че обича да стреля към вратата и да опитва от различнии позиции да отбележи.

Килиан Мбапе статистика Франция

източник: Sofascore

Впечатляващото е, че 18,8% от ударите на Мбапе са се превърнали в голове. Той успява да постигне и 2,67 средно дрибли на мач, като обича да пробива с топка в крака. Нападетял на ПСЖ има и невероятна статистика в своя клубен отбор. В 20-те си мача във всички турнири с екипа на парижани Мбапе има 19 гола и 5 асистенции. Успява да запише и 4,05 средно удари на мач. Тук процентът му по отношение на удари/голове е още по-впечатляващ - 23,4. 

Килиан Мбапе е създал и 14 големи шанса. Макар да обича да завършва атаките и да прави самостоятелни пробиви, той успява и да бъде в ролята на креативният човек в отбора на ПСЖ. Нападателят записва 2,15 успешни дрибли средно на мач, което отново е доказателство за неговото желание да напредва с топка в крака. Когато Мбапе играе с Меси и Неймар, той предпочита да е в ролята на човек, който завършва атаките, а оставя по-скоро на другите двама да бъдат креативните фигури в състава.

Лудогорец Левски Купа на България

източник: Sofascore

Килиан Мбапе е едно от "най-горещите" имена в света, като неговата скорост, физика и удар го правят да изглежда изключително труден за спиране. Той е основен фактор за успехите на ПСЖ и Франция, като рекордите, които успява да подобри продължават да се увеличават. Килиан Мбапе вкара и 4 гола на Мондиала в Русия, като дори успя да се разпише и на финала срещу Хърватия, спечелен от "петлите" с 4:2. Изглежда, че може още срещу Полша да подобри своето постижение от 2018-та година.