Световното първенство е най-голямата футболна сцена, на която изграяват десетки млади звезди. Едно от големите открития на Мондиал 2022 е Йошко Гвардиол, който вече е свързван с трансфер в Реал Мадрид. "Лос бланкос" са готови да предложат сериозна сума за защитника на Хърватия и РБ Лайпциг. 

20-годишният футболист започва да се развива в школата на Динамо Загреб и дори записва 52 мача за първия тим на хърватския гранд, преди да премине в Бундеслигата. Лайпциг дава близо 19 милиона евро за младежа през лятото на 2021-а година, а сега той е основна част от състава на Хърватия по пътя на "ватрените" към финала в Катар.

Централният защитник с ръст от 1.85 см, има 65 мача за Лайпциг вече, като 19 от тях са през този сезон. В общо 15 мача за немския шампионат, младежът се е появил в 5 от тях като резерва, а в 8 е бил титуляр. Хърватинът не се притеснява от физически единоборства, като той печели по почти 3 от тях всеки мач, а високият му брой точни подавания показва, че той помага сериозно в изграждането на атаките на отбора си.

Йошко Гвардиол

източник: Sofascore

Разбира се, Йошко Гвардиол не е непознат, той има мачове дори в Шампионска лига през този сезон, но определено прикова вниманието на всички топ отбори именно с представянето си в Катар. Той играл и в петте срещи на "шахматистите" като в два от тях те не допуснаха гол във вратата си. Той е изключително стабилен, като помага много в защита със своите изчиствания, пресичания на топката и спечелени дуели срещу противникови футболисти. Младият талант прави почти по 70 точни подавания на мач.

Въпреки сериозният брой единоборства, Гвардиол средно извършва по едно нарушение на мач в Мондиал 2022. Отличително е, че той все още няма жълт картон на Световното първенство. 

Йошко Гвардиол

източник: Sofascore

Защитникът прави дебюта си за националния отбор отново през 2021-а година и вече има 17 мача с екипа на "ватрените", като в тях дори има отбелязан гол.

Йошко Гвардиол обаче ще срещне най-сериозният тест тази вечер срещу Аржентина, когато ще трябва да спира Лионел Меси и компания. 20-годишният футболист даже имаше физически проблеми и тренира по-леко през последните дни, но се очаква да е отново титуляр срещу "гаучосите". Ще се справи ли младата звезда на Хърватия с Меси и Аржентина, тепърва ще разберем.