Броени часове ни делят от началото на малкия финал в Катар, който ще определи третото място и носителите на бронзови медали на Мондиал 2022. В битката за бронза се изправят отборите на Хърватия и Мароко, а ние сме ви приготвили по-специално издание на рубриката - „Под лупа в Катар 2022“. Вратарите на „шахматистите“ и „атласките лъвове“ определено се превърнаха в герои за страните си, играейки ключова роля за продължаването на тимовете си. Все пак и двата отбора минаха през поне едно участие в изпълнение на дузпи, където именно вратарите донесоха победите на националните си отбори.

60 снимки

Доминик Ливакович е допуснал шест гола във вратата си в шест мача за Хърватия на Мондиал 2022. В две от срещите „ватрените“ запазват суха мрежа, а цели два пъти разчитат на изпълнение на дузпи, за да продължат напред към малкия финал. В груповата фаза Хърватия прави две нулеви равенства и печели с 4:1 срещу Канада. Още на осминафиналите „ватрените“ се измъчиха срещу Япония и след 1:1 в редовното време на мача – наказателните удари от бялата точка трябваше да решат всичко. Ливакович се превърна в безспорен герой за тима си, след като спаси три от изпълненията на „самураите“ и прати Хърватия напред към ¼ финалите в Катар. Там хърватите срещнаха Бразилия, а след като селесао поведе в 106-ата минута на мача с гол на Неймар, то нещата изглеждаха безнадеждни за „ватрените“, докато Бруно Петкович не ги върна в мача с гол в 117-ата минута, а след това отново Ливакович се превърна в спасителя на националния отбор. Никола Влашич се зае с първата дузпа за Хърватия и я реализира. Дойде ред на първото изпълнение на Бразилия, а Родриго се нагърби с отговорността. Младият футболист на Реал Мадрид обаче не успя да излъже Ливакович, който отрази удара му и поведе Хърватия към полуфинала на Мондиал 2022. Там обаче 27-годишният страж на Динамо Загреб нямаше шанс срещу Аржентина, тъй като „гаучосите“ спечелиха с 3:0 и си запазиха мястото на финала. В мача Ливакович не успя да отрази дузпа изпълнена с много сила от Меси, но не бе и далеч. Хърватия трябваше на два пъти да минава през биене на дузпи, за да стигне до финала на Мондиал 2018, като това се очертава едно от най-силните оръжия.

Доминик Ливакович Ясин Буну

източник: Sofascore

Мароко също е отбор, който трябваше да разчита на наказателните удари, за да елиминира сензационно Испания на 1/8 финалите в Катар. Двата отбора завършиха при 0:0 в редовното време и продълженията, а Ясин Буну или по-известен като Боно, спаси дузпите на Карлос Солер и Серхио Бускетс, за да изпрати Ла Фурия Роха вкъщи, а Мароко на четвъртфиналите. В петте мача, които Боно записа за националния отбор той има 3 допуснати гола в 2 от двубоите, а в другите 3 е запазил суха мрежата си. Попаденията във вратата му паднаха при победата с 2:1 срещу Канада и загубата на полуфинала срещу Франция (0:2). 31-годишният страж е допуснал 25 гола с националния екип на Мароко във всичките си 51 мача. Ясин Буну пропусна само мача с Белгия при една от най-любопитните ситуации в Катар, след като излезе с тима, изпя химна и се подреди за снимка със съотборниците си, но внезапно го нямаше на вратата, когато бе даден първият съдийски сигнал.

Вратарят на Севиля може да изиграе ключова роля и в мача срещу Хърватия, дори да не се стигне до изпълнение на дузпи. „Атласките лъвове“ вече пренаписаха историята на цяла Африка, стигайки до полуфинал, а сега ще се борят и за бронзовите медали на Мондиал 2022. Мароко и Хърватия вече се срещнаха в първия си мач от Световното първенство, а срещата приключи при резултат 0:0, като Боно направи едно ключово спасяване, а Доминик Ливакович се намеси на два пъти, за да опази вратата си.

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Ливакович и Боно правят дебютите си с националния екип, когато са на 22 години. Разбира се, мароканският страж е с четири години по-голям и прави първия си мач за Мароко през 2013-а година, докато хърватинът дебютира през 2017-а година и има 40 мача под рамката на вратата – 11 по-малко от тези на своя колега. В тях Доминик Ливакович обаче има доста по-лоша статистика, допускайки 46 гола в 41 мача, докато както вече споменахме, Боно има едва 25 гола в мрежата за 51 мача.

Двамата вратари ще направят каквото могат в малкия финал на Мондиал 2022, който ще определи носителя на бронзовите медали. Двубоят е в събота 17-ти декември от 17:00 часа.