Селекционерът на Уелс Роб Пейдж заяви, че вратарят на тима Уейн Хенеси е от "световна класа", след като изключителните му девет спасявания осигуриха победа с 1:0 над Украйна в плейофа за място на Световното първенство в Катар.

Хенеси бе титуляр за решаващата квалификация, след като първия избор Дани Уорд бе с травма в полуфиналния сблъсък с Австрия (2:1).

35-годишният футболист прекара миналия сезон във Висшата лига като резерва в Бърнли, но въпреки липсата му на игрова практика, той показа невероятно представяне.

„Той беше великолепен, от световна класа. Говорих насаме с Уорд и му казах, че започвам Уейн, това беше само защото той игра на полуфинала и не ни подведе така че би било тежко да не го пусна. Мислех, че Хенеси отиде на друго ниво", заяви Пейдж.

„Това е най-добрият мач, който съм имал с националната фланелка.  Невероятно е. Всички на терена бяха невероятни, дори и тези, които не се появиха в игра. Ние сме малка нация и е страхотно да заведем всички на Световно първенство“, заяви Уейн Хенеси.

Капитанът Гарет Бейл, който изведе Уелс до полуфиналите на Евро 2016, каза, че достигането до Световното първенство, което убягваше на отбора от 1958 г., е още по-голям успех.

„Постижението е най-голямото в историята на уелския футбол. Отиваме на Световно първенство. Това означава всичко, от какво са направени мечтите, ние работим за това, откакто за първи път дебютирах тук. Думите не могат да опишат как се чувстваме в момента. 

Трудно е да го опиша с думи. Това е, за което работихме през цялата си кариера и да направим това за феновете, нацията, себе си и нашите семейства е невероятно постижение и това ще бъде нещо, с което ще бъдем завинаги горди“, заяви Гарет Бейл, чийто договор с Реал Мадрид изтече и той вече е свободен агент.

Уелс ще се изправи срещу Англия, Иран и САЩ в група B на Световното първенство в Катар през ноември.