Оливер Кан не успя да стане световен шампион през ярката си и дълга кариера, но остава в историята като един от най-харизматичните вратари в световния футбол. Бившият немски национал, който сега е директор в Байерн Мюнхен, присъства в Катар като специален гост на ФИФА и следи с голям интерес мачовете от турнира, като си води бележки в таблета. В специално интервю Оливер Кан говори за евентуалния трансфер на Доминик Ливакович в Байерн и контузията на Мануел Нойер.
 
- Постоянно си записвате нещо. Може ли да задоволите любопитството?
- Искаш ли таблета ми? (смее се) Това е навик. Винаги правя това. Давам оценки на играчите, които се запомнят. След това сравнявам записките си след няколко мача.
 
- Търсите ли нови играчи за Байерн?
- Задачата на всеки мениджър е да направи всичко, за да направи отбора си по-силен. Да, набелязал съм няколко кандидати, но няма да ги разкривам. Освен това има много хора като мен, които „хващат молив“ в Катар.
 
- Може би под №1 в списъка е вратар, след като Нойер се контузи и претърпя операция?
- Мануел реши да си вземе малка почивка след Мондиала. Имаше нужда след такъв стрес. Той е голям фен на алпийските ски и отиде на пистата. Знам, че няколко пъти е бил предупреждаван, че все още има много малко сняг, навсякъде стърчат камъни и е опасно да се кара. Но Нойер никога не слуша никого! В резултат на това паднал и счупил крака си. Помогнали му планинските спасители, транспортирали го с хеликоптер до болницата, където бил опериран. Така загубихме вратаря си до края на сезона. Ужасно е, защото той е един от най-добрите в света. Много сериозна загуба за Байерн. Вярваме, че възстановяването ще мине добре и той ще се върне, но сега ще решаваме проблема с временна мярка, защото Мануел ще се върне.
 
- Вярно ли е, че хърватският вратар Доминик Ливакович е сред кандидатите?
- Човекът, който спря Бразилия, винаги ще бъде герой за мен. Винаги съм срещу тях. Това е много лично, от 2002 г. (смее се).  Хърватите са много компетентен и трениран отбор, могат да победят и Аржентина. И разбира се, Ливакович е достоен за похвала. Такъв вратар трябва да играе в топ клуб. Не се съмнявам, че така ще бъде и през новия сезон. Но в същото време не е в обхвата на нашите интереси.
 
- По време на шампионата усилено се говореше, че Байерн е готов да приюти Кристиано Роналдо...
- Откъде идват тези твърдения? Пълни глупости. Роналдо е отличен футболист, но явно не би се вписал в концепцията и философията на нашия клуб.
 
- Казахте, че сте щастливи от отпадането на бразилците, а когато Германия загуби, какво преживяхте?
- Разочароващо. Беше много болезнено. Искахме да стигнем далеч, но вътре в отбора нямаше единство. Това се превърна в ключов фактор.
 
- Дали старши треньорът на Флик не е виновен, че не успя да потуши "пожара" в отбора?
- Когато националният отбор е разделен на два лагера, е много трудно да се намери правилното решение за толкова кратък период. На Флик му липсваше опит, такт и може би дори твърдост. Но ще го оправим. Надявам се, че през 2024 г. на Европейското първенство в Германия ще има различен отбор, способен да се бори за победа.
 
- Вярно ли е, че на Флик е даден още един шанс?
- Като треньор той е компетентен специалист. Ще се справи.
 
- А как ви се струва сензационният успех на Мароко? 
- Както знаете, Нусер Мазрауи е страхотен защитник в Байерн. Той е човек, който може да направи защитата на отбора непробиваема. Такива като него правят всеки отбор силен. Мароканците показаха свой особен стил, който може да бъде критикуван, но трябва да се приеме, тъй като това е нова тенденция. И между другото, в таблета ми има достатъчно имена от националния отбор на Мароко.
 
- Това намек ли е, че сте готови да направите щедро предложение?
- Ще разберете за това след Световното първенство.
 
- И кой ще е шампион?
- Не знам, но аз определено ще подкрепям Мароко.