Европейският шампион по футбол – Италия, може сензационно да играе на Световното първенство в Катар по-късно тази година, въпреки че отпадна в квалификациите след шокиращата загуба с 0:1 от Северна Македония насред Палермо.

Възможността за такова стечение на събитията идва от жалбата на Чили пред ФИФА за случая Брайън Кастийо от Еквадор, което може да доведе до това „Ла Три“ да бъдат изхвърлени от световните финали, а това ще отвори ново място за друг отбор.

В интервю за „Rai“ президентът на Италианската федерация по голф Франко Чименти обяви, че „Скуадра адзура“ може да получи шанс да играе на Мондиала вместо Чили, който също има претенциите да земени Еквадор на Мондиала и увери:

Gulliver/GettyImages
49 снимки

„Има вероятност Италия да бъде спасен, много по-конкретна възможност отколкото всички си мислят. Изглежда, че Еквадор е използвал чужденец, който няма право да играе. И за това може да си плати“, заяви Чименти.

„Има правило на ФИФА, което говори за най-високо класирания отбор в класификациите и това със сигурност е Италия“, допълни още шефът на италианския голф.

На Ботуша вече очакват решението на ФИФА дали ще дисквалифицира Еквадор и да заемат това място на предстоящото Световно първенство. От Чили пък уверяват, че ако Националният отбор на Густаво Алфаро отпадне, ще влязат именно те.

Както е известно, Чилийската футболна асоциация е подала жалба до Дисциплинарната комисия на ФИФА, в която отправя поредица от твърдения за възможна фалшификация на документите, които предоставят еквадорско гражданство на играча Байрон Давид Кастийо Сегура, както и на възможна липса на право на посочения играч да участва в осем квалификационни мача на националния отбор на Еквадорската футболна федерация (FEF) в квалификациите за Световното първенство по футбол Катар 2022.

От световната футболна централа пък решиха да открият дисциплинарно досие във връзка с възможната дисквалификация на играча. Впоследствие Чилийската и Перуанската футболна асоциация бяха поканени да представят своите позиции пред ФИФА.