Повече от 700 затворници в Иран са били освободени след победата на националния отбор над Уелс с 2:0 на Световното първенство в Катар, съобщи съдебната агенция "Мизан Онлайн", цитирана от "Франс прес".
 
"Вследствие от специална заповед на шефа на Съдебната власт след победата на националния отбор по футбол срещу Уелс 709 затворници са освободени от различни затвори в страната", се казва в съобщението на агенцията.
 
Сред тях са и такива, които са "били задържани по време на скорошните протести". Властите в Иран арестуваха повече от 2000 души по време на протестите, които започнаха на 16 септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана заради това, че е нарушила стриктния код на обличане за жените в ислямската република.
 
Напрежение имаше и на трибуните по стадионите в Катар, където фенове, които отправят послания в подкрепа на протестите, биваха изгонени от охранителите.
 
Тази вечер на Иран предстои ключов мач срещу САЩ, който ще е решаващ за съдбата на двата тима. Срещата е във вторник от 21 часа.