Отборът на Англия не срещна особени трудности в осминафиналния сблъсък от Мондиал 2022 срещу тима на Сенегал. „Трите лъва” бяха безкомпромисни и се наложиха с 3:0 над африканския с противник, за да си осигурят вълнуващ сблъсък срещу световния шампион Франция на четвъртфиналите в турнира.

Двубоят между Англия и „петлите” ще се играе в събота от 21:00 часа, а Вие – читателите на Gong.bg ще имате възможност да го наблюдавате в сайта ни на живо.  

Джордан Хендерсън, Хари Кейн и Букайо Сака реализираха за Англия, за да осигурят класиране на своя тим в следващата фаза.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Първите няколко минути преминаха в равностойно темпо, като първата добра възможност в срещата се откри пред Булайе Диа. Нападателят бе изведен през центъра на отбраната на англичаните, но в последния момент Хари Магуайър успя да избие топката, която впоследствие бе уловена от Пикфорд.

Постепенно тимът на „трите лъва” успя да вземе инициативата. Възпитаниците на Гарет Саутгейт стигнаха до свободен удар в половината на Сенегал, който бе изпълнен заучено, но при подаването в наказателното поле, бе отсъдена засада. Малко по-късно Джуд Белингам се пребори за една топка отляво и центрира много опасно пред Едуард Менди, но пасът му не намери негов съотборник в пеналта.

В 21-ата минута тимът на Англия имаше много добра възможност да открие резултата. „Трите лъва” стигнаха до първи ъглов удар в мача отдясно на нападението си. Фил Фоудън центрира отлично на близката греда, където Джон Стоунс стреля с глава, но в аут.

Секунди по-късно Сенегал отговори подобаващо. След много груба грешка от страна на Хари Магуайър, който подари топката на противник, коженото кълбо бе центрирано в наказателното поле, където Диа стреля. Топката рикошира в тялото на Джон Стоунс, а след това срещна и лявата му ръка. Футболистите на Сенегал претендираха за дузпа, но главният рефер не посочи бялата точка. Впоследствие ситуацията бе прегледана и от ВАР.

В 32-ата минута Сенегал пропусна уникален шанс да поведе в резултата. След нелепа грешка на Букайо Сака в половината на своя тим, футболистите на Алиу Сисе организираха страхотна контраатака, при която Булайе Диа бе изведен отляво и стреля много силно с левия крак. Джордан Пикфорд обаче показа истинска класа и с една ръка успя да избие, предотвратявайки сигурен гол.

Статуквото в мача бе „счупено” в 38-ата минута, когато англичаните нанесоха своя удар. Въпреки териториалното предимство за тима на Сенегал, „трите лъва” откриха резултата след отлична атака по левия фланг. Хари Кейн изведе Джуд Белингам в наказателното поле, халфът финтира бранител на Сенегал и пусна пас към Джордан Хендерсън около точката на дузпата. Капитанът на Ливърпул стреля бе забавяне с левия крак и прати топката в мрежата за 1:0.

В продължението на първата част съставът на Гарет Саутгейт удари за втори път в мача. Този път след брилянтна контраатака, Хари Кейн реализира първия си гол в Катар, за да увеличи преднината на островитяните. Джуд Белингам пое топката дълбоко в своята половина и с много добър пас намери Фил Фоудън отляво. Нападателят на Манчестър Сити с едно докосване намери Хари Кейн отдясно, а нападателят останал сам срещу Едуард Менди не сгреши.

На почивката селекционерът на Сенегал Алиу Сисе извърши три промени в редиците на своя тим, които обаче не доведоха до желания резултат. Англичаните продължиха да бъдат по-стойностния тим на терена, а в 57-ата минута реализираха трети гол, с който до голяма степен решиха всичко в спора. Фил Фоудън получи на левия фланг, напредна много добре и центрира много прецизно към Букайо Сака, който с лекота покачи на 3:0.

В минутите до края на редовното време футболистите на Гарет Саутгейт видимо намалиха темпото и приеха играта в своята половина. Тимът на Сенегал имаше няколко добри шанса, като дори отправи повече удари в мача, но така и не намери верния път към гола.

„Трите лъва” удържаха преднината си от три гола и заслужено триумфираха в срещата, като по този начин си уредиха вълнуващ сблъсък с Килиан Мбапе и компания, които по-рано сразиха с 3:1 отбора на Полша.

FT • АНГЛИЯ – СЕНЕГАЛ 3:0

1:0 Хендерсън 38'

2:0 Кейн 45'

3:0 Сака 57'

Осминафинал, Мондиал 2022

Стадион: „Ал Бейт”,

Рефер: Айвън Бартън, Ел Салвадор

Англия: 1 Пикфорд, 2 Уокър, 3 Люк Шоу, 4 Райс, 5 Стоунс, 6 Магуайър, 8 Хендерсън, 17 Сака, 22 Белингам, 20 Фоудън, 9 Кейн

Селекционер: Гарет Саутгейт

Сенегал: 16 Едуард Менди, 3 Кулибали, 22 Диало, 14 Якобс, 21 Сабали, 6 Нампалис Менди, 11 Цис, 15 Диата, 18 Сар, 13 Ндиае, 9 Диа

Селекционер: Алиу Сисе