„Миналото, настоящето и бъдещето на Катар.“ Това символизира Националният музей на страната. 

Думите и една кратка видео разходка трудно биха могли да пресъздадат изживяването. Но футболният коментатор Георги Славчев, който е в страната, за да отразява Мондиал 2022, направи опит да ни потопи под водата, при перлите, да ни покаже битието и визията за бъдещето на местните хора.

Музеят е проектиран според бедуинската традиция на Катар. Целият парк е разположен на 115 000 кв.м с изкуствена лагуна, с изследователски център, лаборатории и т.н. Архитектът на това бижу е бил вдъхновен от пустинната роза, която расте около оригиналния дворец от 10 век на шейх Абдула бин Джасим Ал Тани.

Мостът между миналото и бъдещето на Катар личи във всяка една експозиция, галерия и детайл. Всеки елемент е предопределен така, че да ангажира всяко човешко сетиво чрез комбинация от визия, звуци и дори аромати.

Gulliver/GettyImages
10 снимки

Залите предоставят уникална гледна точка във времето и свързват посетителите с преживяванията на катарския народ, живял между сушата и морето.

Галерията с перлите фокусира вниманието върху търговците на перли. Виждаме ги необработени, както и оборудването за тяхното сортиране и измерване. Ловците на перли са били посрещани в края на сезона със специални празненства.

Георги Славчев и неговата камера преминават през залата за индустрия и иновации, а след това не пропуска да се наслади и дигиталните инсталации и светлинно шоу.

Как са живели бедуините, как изглежда палатката им отвътре, какви пособия са използвали и още и още...

Други интересни истории, разказани от пратениците на DIEMA SPORT в Катар, можете да видите в рубриката ни.