Мястото на "златното" поколение на Белгия във футболната история е подсигурено, независимо от изхода на предстоящия мач с Хърватия, заяви старши треньорът на националния отбор Роберто Мартинес.

Белгия ще трябва да търси задължителна победа срещу световния вицешампион Хърватия в четвъртък, за да заеме едно от първите две места в група "F" и да продължи към фазата на директните елиминации на световното първенство в Катар. В предишните си два мача "червените дяволи" записаха победа с 1:0 над Канада и загуба с 0:2 от Мароко, като и в двата мача тимът изглеждаше демотивиран, което накара медиите да спекулират, че това е краят на едно от най-талантливите поколения белгийски футболисти.

83 снимки

"Оставянето на наследство се простира далеч отвъд това да спечелиш един турнир. Сигурен съм, че можете да намерите отбори, които са печелили турнири, но не са оставяли такава следа след себе си. Тези играчи заслужават уважение, заслужават признание за това, което постигнаха през годините", каза Мартинес.

Белгия завърши на трето място на предишното световно и игра четвъртфинали на последните две европейски първенства. Тимът дълго време заемаше и първо място в ранглистата на ФИФА, но с играчи като Кевин де Бройне, Еден Азар и Ромелу Лукаку очакванията към Белгия на това световно първенство бяха много големи.

90 снимки

"Говорим за играчи, които напуснаха Белгия съвсем млади, за да играят в най-големите клубове в Европа. Те печелят трофей след трофей и са отдадени на тази цел. В този отбор има осем играчи с по над сто мача за Белгия. Срещу Хърватия вратарят Тибо Куртоа също ще играе стотния си мач. Това са все футболисти, отдали кариерите си на националния тим", каза Мартинес, който е испанец.

"Няма съмнение, че това е "златното" поколение на белгийския футбол. Те спечелиха бронз от световното през 2018 година, те задържаха националния отбор номер 1 в световната ранглиста толкова дълго време, а Белгия е с население от 11 милиона души. Много от тези играчи вече имат или скоро ще имат треньорски лицензи. Така че в следващите поне 20 години те ще продължат да влияят на белгийския футбол", завърши Мартинес.