Приказката за Мароко на Мондиал 2022 в Катар продължава! „Атласките лъвове“ не спират да изумяват с представянето си, след като станаха първият африкански отбор, който ще играе на ½-финал на Световно първенство, след като постигна една от най-големите изненади и отстрани един от фаворитите за трофея – Португалия с минималното 1:0. Единственото и победно попадение реализира Юсеф Ен-Несири в 42-ата минута.

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Африканците изиграха нов силен мач на страхотно ниво, като създадоха доста ситуации за попадение, особено през първата част. Те се радваха и на огромна подкрепа от своите фенове по трибуните. Португалците пък нямаха късмет, след като в самия край на първото полувреме Бруно Фернандеш удари греда. В добавеното време на мача Уалид Кедира беше изгонен за два бързи жълти картона, но това не попречи на тима да стигне до сензационната победа.

Голямата звезда на иберийците - Кристиано Роналдо, пък беше оставен отново резерва за началото на двубоя и се появи в началото на второто полувреме, като в края на срещата можеше да изравни, но беше спрян от вездесъщия днес вратар Буну, който се отличи с няколко чудесни намеси.

По този начин Мароко ще играе на исторически първи полуфинала срещу някой измежду Англия и  Франция, които играят в последния ¼-финален сблъсък тази вечер от 21:00 часа.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

ВИЖТЕ КОЙ е inbet ИГРАЧ НА МАЧА!

ВСИЧКО ЗА МОНДИАЛ 2022 МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Португалците стартираха силно срещата и още в четвъртата минута имаха отличен шанс да открият резултата. Топката беше центрирана от свободен удар в наказателното поле на Мароко, където Жоао Феликс беше изпуснат на първа греда и засече с глава, но вратарят Буну се намеси решително и изби в ъглов удар.

Мароко опита да отговори на предизвикателството само две минути след това. Тогава Юсуф Ен-Несири засече топката и стреля с глава след корнер, но над напречната греда на Диого Коща.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

В следващите минути африканците се върнаха в свята половина и предоставиха инициативата на Португалия. При една от редките си атаки обаче стигнаха до нов удар към вратата на Коща. В 18-ата минута Хаким Зиеш получи отдясно, след което влезе навътре и шутира в близкия ъгъл, но топката премина встрани от лявата греда на иберийците.

Изведнъж обаче мароканците се активизираха и в 26-ата минута отново Ен-Несири беше на точното място и засече с глава центриране от свободен удар в наказателното поле, но и този път стреля в аут.

Атакатите започнаха да следват една след друга и пет минути по-късно португалците имаха най-чистата ситуация за гол до момента. Защитник на африканците опита да изчисти с глава в наказателното поле дълго подаване, но свали топката точно за Жоао Феликс, който стреля от около 20 метра. Кълбото рикошира в тялото на Ел Ямик и се насочи към вратата му, но излезе на сантиметри в корнер.

Gulliver/GettyImages
94 снимки

Ред беше отново на Мароко, които в 35-ата минута имаха две добри възможности за попадение. Първо Селим Амала беше забравен в наказателното поле на първа греда при центриране отляно, но стреля доста неточно. Още преди да е изтекла същата минута Софиан Буфал пробва удар от дистанция, който бе точен, но слаб и право в ръцете на Коща.

Мароко обаче удари първи в 42-ата минута, когато поведе след грешка в защитата на Португалия. Яхия Атиат-Алах центрира отлично отляво около границата на вратарското поле, където вратарят Диого Коща и Рубен Диаш се сблъскаха и Ен-Несири засече с глава и от третия опит реализира за радост на хилядите фенове на африканците по трибуните – 1:0.

В последната минута от редовното време на първата част "мореплавателите" можеха да изравнят, но удариха греда. Диого Далот свали с глава отдясно за Бруно Фернандеш, който изненадващо стреля от воле от малък ъгъл, а топката разтресе напречната греда на Буну.

Секунди след това те настояваха да получат наказателен удар за нарушение на Ашраф Хакими срещу Бруно Фернандеш, но съдията подмина ситуацията. Повторенията пък показаха, че футболистът на Манчестър Юнайтед е симулирал.

Малко преди изтичането на двумитното продължение на първото полувреме Мароко изпусна златен шанс за второ попадение. Африканците организираха бърза контраатака, при която Азедин Унахи напредна в половината на Португалия и изведе отляво в наказателното поле Атиат-Алах, който беше забравен, а левия бек стреля в близкия ъгъл, но неточно. 

Четири минути след старта на втората част Зиеш центрира от свободен удар отдясно в наказателното поле, където на първа греда Джауад Ел Ямик опита да засече топката, а вратарят Коща я изби право в него и след това излезе на сантиметри покрай лявата греда. 

В 51-ата минута пък на терена влезе Кристиано Роналдо, който замени Рубен Невеш. По този начин капитанът на Португалия изравни световния рекорд за най-много мачове в националния тим - 196, който досега се държеше еднолично от Бадер Ал-Мутава от Кувейт. 4

Португалците натиснаха и в 58-ата минута разиграха отлично отдясно на наказателното поле, а Отавио центрира вътре в него, където Гонсало Рамош се извиси и стреля с глава, но покрай лявата греда на Буну.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Шест минути по-късно Диаш спря атака на мароканците, след това напредна отляво и подаде за Бруно Фернандеш пред наказателното поле, който стреля силно, но много малко над напречната греда на стража на Севиля.

В 71-ата минута иберийците опитаха да разиграят хитро след свободен удар, когато Бруно центрира ниско в наказателното поле за непокрития Бернардо Силва, който обаче не успя да достигне навреме до топката и да я засече точно към вратата.

Осем минути преди края на редовното време "мореплавателите" отново бяха близо до изравняването. Мароканците сбъркаха при изчистването на топката, което позволи на Рикардо Орта да отнеме отдясно и да комбинира с Бруно в наказателното, а той остави с едно докосване за Жоа Феликс. Нападателят нанесе моментално страхотен и силен удар с левия крак, но Буну отново беше последна преграда и изби с една ръка над гредата в корнер.

Gulliver/GettyImages
95 снимки

В първата минута от добавеното време Роналдо беше изведен чудесно отдясно точно на границата на наказателното поле и моментално шутира с десния крак, но отново Буну спаси, а след това и улови топката.  

Две минути по-късно "атласките лъвове" останаха с човек по-малко, след като в рамките на няколко секунди резервата Уалид Кедира си изкара два бързи жълти картона и беше изгонен с червен такъв.

В шестата минута от добавеното време Мароко можеше да реши всичко макар и с човек по-малко. След една изритана в половината на Португалия топка Закария Абухлал се оказа сам срещу вратаря Коща и опита да го прехвърли, но стражът на Порто успя да го блокира.  

Gulliver/GettyImages
55 снимки

Минута след това обаче Португалия пропусна да изравни и да прати мача в продължения. Рафаел Леао центрира отляво към далечната греда, където Пепе засече с глава от границата на вратарското поле, но от няколко метра прати топката в аут.

Това беше и последният шанс за тима на Фернандо Сантош, който отпада на ¼-финалите за сметка на Мароко, който ще играе на исторически първи ½-финал за африкански тим на Световни първенства!


FT | МАРОКО – ПОРТУГАЛИЯ  1:0

1:0 Юсеф Ен-Несири 42'

Световно първенство по футбол, Катар 2022, трети ¼-финал

Стартови състави на двата отбора:

МАРОКО (4-3-3): 1. Ясин Буну - 2. Ашраф Хакими - 18. Джауад Ел Ямик, 6. Ромейн Саис (к), 25. Яхиа Атиат Алал - 8. Азедин Унахи, Софиан Амрабат, 15. Селим Амала - 7. Хаким Зиеш, 19. Юсеф Ен-Несири ⚽, 17. Софиан Буфал 

Резерви: 22. Ахмед Реда Тангути (вр), 12. Мунир (вр), 20. Ашраф Дари ж.к., 24. Бадр Бануне, 26. Яхя Жабран, 23. Билал Ел Ханус, 11. Абделхамид Сабири, 14. Закария Абуклал, 21. Уалид Кедира, 13. Илиас Чаир, 9. Абдерразак Хамдала, 10. Анас Зарури, 16. Абдесамад Езалзули

Селекционер: Уалид Реграги

ПОРТУГАЛИЯ (4-3-3): 22. Диого Коща - 6. Рафаел Герейро, 4. Рубен Диаш, 3. Пепе (к), 2. Диого Далот - 10. Бернардо Силва, 18. Рубен Невеш, 25. Отавио - 11. Жоао Феликс, 26. Гослао Рамош, 8. Бруно Фернандеш 

Резерви: 1. Руи Патрисио (вр), 12. Жосе Са (вр), 20. Жоао Кансело, 24. Антонио Силва, 14. Уилям Карвальо, 16. Витиня ж.к., 23. Матеус Нунеш, 15. Рафаел Леао, 6. Жоао Палиня, 17. Жоао Марио, 7. Кристиано Роналдо, 21. Рикардо Орта, 9. Андре Силва 

Селекционер: Фернандо Сантош


Главен съдия: Факундо Тейо, Аржентина

Стадион: „Ал-Тумама“, Доха, Катар