Главният методист на БФС и юношеските национални отбори – Лъчезар Димов, говори пред Gong.bg за предстоящото Световно първенство в Катар. Специалистът направи анализ на Германия, където е работил в школата на Кьолн и към местния футболен съюз. Той сподели очакванията си за представянето на отбора на Ханзи Флик, като заяви, че именно селекционерът е основен коз за добропредставяне на Бундестима.

Какво е мнението ти за това, че през тази година Световното първенство ще се провежда по средата на сезона и като че ли обърка сметките и програмата на доста клубове?

- Със сигурност е нещо доста необичайно. Предстои да видим какъв ще е ефектът от това, дали ще се насладим, както досега. За мен е много интересно да видя подготовката на отделните държави. Смятам, че ще е от значение кой ще подходи по най-правилния начин, тъй като ситуацията е изключително необичайна. Състезателите са в средата на състезателен период и е доста необичайно за тях. Повечето идват от различни температури и всички фактори ще са доста интересни.

Пообъркаха ли се плановете за подготовка на доста клубове, предвид малкото разстояние между двата сезона и на това ли отдаваш тези толкова много контузии преди Мондиал 2022?

- Със сигурност. Виждаме, че най-често се случват при водещи състезатели. Смятам, че тези 1-2 седмици не са играли особена роля, но сгъстения цикъл, който имаха през цялото време, защото всички се опитаха да изиграят максимален брой мачове и мисля, че това беше проблемът. Ще видим сега по време на Световното дали ще има контузии. Това ще е важен фактор.

Прави ли ти впечатление някои футболисти да играят със страх и да се пазят от контузии в последните мачове преди Мондиал 2022?

- Не мисля, че в Топ 5 първенствата това е възможно, защото си длъжен през цялото време да даваш най-доброто от себе си, защото няма и да оцелееш, ако не го пазиш. Не мисля, че състезателите се пазят, защото трябва да са във върхова спортна форма. Ако се пазиш, не би могъл да я задържиш.

Прекарал си доста време в Германия, в школата на Кьолн. Това ли е отборът, на който ще симпатизираш на Мондиал 2022, след като България не участва?

- Със сигурност. С двете си ръце здраво ще стискам палци. Винаги това е бил отборът, на който съм симпатизирал, дори преди да отида в Германия. Аз виждам реални техни шансове и чакам техните мачове.

Най-голямата изненада в състава на Германия като че ли е поредното отсъствие на Марко Ройс. На теб какво ти прави впечатление от списъка с 26 играчи?

- Това за пореден път е голяма загуба за Бундестима. Съжалявам, че той за пореден път се контузва преди форума. Мисля, че е участвал само на едно Световно досега. Жалко за такъв талант. Тази ситуация е позната на германския национален отбор. Загуба е със сигурност предвид актуалния състав. Като изненада виждам отсъствието на Матс Хумелс, който прави силен сезон. Сигурен съм, че неговото отсъствие не е базирано на актуалното му състояние, а бъдещето на Бусдестима и изграждането на добър състав.

Марио Гьотце се завърна в състава. През последните шест месеца може би започна да връща формата си…

- Съдейки по възрастта му, това е неговият момент. Може би това ще бъде гвоздеят в състава на Германия. Смятам, че е в страхотна форма, представя се страхотно. Той е с основна заслуга за доброто представяне в Шампионската лига на Айнтрахт Франкфурт. С него Бундестима разполага с топ състезател в топ форма. Мисля, че затова е и избран.

В последните години големият проблем на Германия е липсата на изявен централен нападател след Мирослав Клозе и Марио Гомес. Сега повикан е 17-годишният Юсуфа Мукоко. Той ли е решението на проблемите в атака и защо на Германия е трудно да създаде и изгради централен нападател от висока класа?

- Темата е комплексна. Следя Мукоко от няколко години. Гледал съм го на живо десетки пъти в юношеските формации. Мисля, че е страхотен състезател, който е бъдещето на Германия. Добре е, че е в състава. Получи своя шанс, след като Тимо Вернер и Лукас Нмеча са контузени. Германия залага на състав, който да обиграва за бъдещети години. Опитва се да създаде ново поколение, с нов начин на работа. Намирането и подготвянето на централен нападател също е дългосрочен процес, който те има огромна концепция, която с клубовете развиват.

Може ли Джамал Мусиала да влезе в обувките на такъв футболист. В момента той е най-голямата звезда на Германия и реално може да играе на всяка позиция в атака?

- Джамал Мусиала е страхотно откритие, както в Байерн Мюнхен, така и в Германия. Хубаво е, че Бундестима успя да го спечели на своя страна, защото можеше да играе и за Англия. Да, със сигурност е такъв футболист. Той е по-скоро футболист, който играе по фланга или зад нападателя. Доста конвертируем футболист. Той със сигурност ще е допълнително оръжение за националния отбор.

За Германия винаги е важно представянето на футболистите на Байерн Мюнхен. Доколко е добре това, че баварците влязоха във форма и може би играят най-добрия футбол в Европа в момента?

- Когато не печелиш всеки мач в Байерн Мюнхен, се говори за спад на формата. Мисля, че Байерн имаше доста нови попълнения и трябваше време. Силните нови попълнения винаги имат силен старт. Видяхме и старта на Байерн, който беше изключителен. Този ефект на новите състезатели се показа. След това идва период, в който трябва да се напаснеш на стила на отбора, а това изисква време, адапционен период. Макар и повечето медии и хора да нямат такова търпение, Байерн показа търпение. Сега отново са на топ ниво. Радостно за Германия е, че футболистите са на топ ниво и Байерн успя в най-точния момент да върне формата си, да показва силни игри, което ще помогне Германия.

Ерата на Йоахим Льов приключи. Започна тази на Ханзи Флик. Смяташ ли, че той е човекът, който ще върне Германия на световния връх, ако не сега, то в бъдеще?

- Имам привилегията да съм го срещал, да съм присъствал на редица разговори, в които той е бил център на вниманието. Слушал съм много от него. Това е един истински специалист. Той разви цялостната методика и начина на работа в юношеските национални отбори на Германия. Смятам, че той е основният коз на Германия. Ако дадени нации имат определени футболисти, които са тяхното оръжение. Това за Германия е треньорът. Сигурен съм, че заради него те ще се представят над очакванията.

Следиш медиите в Германия. Какво е тяхното мнение за повиквателните и докъде те смятам, че този отбор може да стигне в Катар?

- Всички са в еуфория. Смятат, че съставът е оптимален, спрямо контузиите и актуалното представяне. Няма негативи заради липсата на Матс Хумелс. Всички се вълнуват от представянето на Мукоко, който е в топ форма. Не бива да забравяме, че той беше на релси да тръгне в другата посока и да тръгне надолу преди година. Говореше се, че няма да може да развие своя потенциал. Година по-късно той е в националния отбор. Съставът се приветства. Настроенията са позитивни.

Ти каза, че този състав е с поглед към бъдещето. Гледат ли повече в Германия към Евро 2024, на което са домакини?

- Една от силните страни на Германия е, че се гледа в дългосрочен план. Нищо не е в краткосрочен палн. Нищо не е на всяка цена, на момента. Със сигурност Европейското първенство е основна цел. Едва ли някой гледа на него сега. В състава се гледа да има баланс, да има състезатели, на които ще се разчита в бъдеще, за да могат те да се учат на голям форум от бъдещите състезалите.

Кой от големите фаворити ще се провали в Катар?

- Предполагам, че и в този Мондиал няма да има изключение от това. За мен ще е интересно какво ще направи Франция, защото съставът им е възхитителен. Ще видим дали ще успеят да се представят като отбор. Ако има някаква изненада, то може там да бъде. Не знам и какво е провал за Франция. Може би да не успеят да стигнат до полуфинал или финал. Ще видим и Белгия дали ще успее да използва своето поколение. Очаквам доста интересно първенство.

Вече гледаш доста мачове на юноши в България. Виждаш ли светлина в тунела за българския футбол, за да може след време да си говорим за участието на „лъвовете” на подобен форум?

- Виждам такива таланти и то постоянно. Виждам таланти, които са перспективни. Нашата работа е да гледаме в перспектива. Мисля, че имаме добри състезатели. За да имаме успехи в дългосрочен план, трябва да работим като едно цяло – както клубовете, така и федерацията. Смятам, че това предстои. Именно това ще бъде нещото, което ще ни помогне в бъдеще. Не мога да кажа кога, но за в бъдеще ние също да участваме на подобни форуми.