Легендата на Англия - Алън Шиърър няма никакви съмнения, че Гарет Саутгейт трябва да остане начело на "трите лъва" поне до Европейското първенство през 2024 г. Мнозина са на мнение, че отборът трябва да има нов селекционер след отпадането от Франция на Мондиал 2022.
 
"Саутгейт не ни донесе трофея, който искахме в Катар, но трябва да погледнем по-голямата картина. Не само за това как играхме на този турнир, но и за напредъка, който постигнахме през шестте години, откакто  Гарет е начело. Цареше голяма бъркотия, когато Саутгейт пое отбора през 2016 г. и имахме чувството, че не отиваме наникъде. Бяхме за смях под ръководството на Рой Ходжсън месеци по-рано и трябваше да се борим с неудобството от напускането на Сам Алърдайс, когато се чувстваше, че нещата не могат да станат по-лоши. Сравнете го с това, където сме сега, след невероятните преживявания, които имахме на три големи турнира със Саутгейт, и вероятно това е причината загубата от Франция да боли толкова много", смята Шиърър.
Той е уверен в светлото бъдеще на английския национален отбор.
 
"Мислехме, че можем да спечелим това Световно първенство заради това, което направихме под негово ръководство в миналото, а също и това, което показахме на този турнир. Бяхме сериозни съперници по много причини и Саутгейт беше зад всички тях. След достигането на полуфиналите в Русия преди четири години и финала на Евро 2020, отпадането на четвъртфиналите може да изглежда като стъпка назад, но определено вървим в правилната посока със Саутгейт  начело. Сега сме по-добър отбор, отколкото бяхме в който и да е от тези два турнира, въпреки че този път не стигнахме  толкова далеч. Но сегашните играчи имат много по-голям потенциал. 
 
Само от Саутгейт ще зависи дали ще остане или не. Никой от футболната асоциация няма да му каже, че трябва да си тръгне, което според мен е правилно. 
Никой друг мениджър на Англия не е извел отбора до повече от три големи финала след сър Алф Рамзи и разбираемо Гарет иска известно време, за да помисли за бъдещето си. Но наистина се надявам той да почувства, че има недовършена работа с този вълнуващ млад отбор на Англия. Изглежда, че всички играчи го харесват и уважават,а и изглежда им е приятно да играят за него.
 
Саутгейт беше критикуван преди за някои свои  тактически решения в големи мачове, но не мисля, че можеше или трябваше да направи нещо по-различно при нашата загуба от Франция. Футболистите дадоха всичко и затова напуснаха с високо вдигнати глави. Единственото ми разочарование е, че техният победен гол дойде от центриране към хитрата стара лисица Оливие Жиру", коментира още Шиърър.