Футболни звезди като Мохамед Салах, Ерлинг Халанд, Златан Ибрахимович и Джанлуиджи Донарума няма да имат възможността да играят на Световното първенство в Катар в края на годината.

Египтянинът Салах е един от най-добрите играчи в света в последните години. Норвежкият нападател Халанд е най-скъпо оценяваният млад футболист. Италианският вратар Донарума беше избран за най-добър играч на Европейското първенство миналото лято. А за Ибрахимович просто няма какво повече да се добави.

Какво свързва всички тези звезди? Нито един от тях няма да играе на Мондиал 2022, пише в анализ "АП". Квалификациите за Световния шампионат са към своя край, но има няколко големи имена, които вече знаят, че ще пропуснат най-голямото футболно събитие през ноември и декември.

Ето и някои от тях:

Мохамед Салах (Египет)

Той пропусна дузпа при загубата на Египет от Сенегал след изпълнение на наказателни удари в решаващия бараж в Диамнядио от пресявките в зона Африка, а видеозаписите показаха, че по него бяха хвърлени предмети, когато напускаше терена. Това беше тъжен край на поредния разочароващ епизод в международната му кариера с националния отбор, в която той не е спечелил трофей. Салах участва на Световното първенство през 2018 година след контузия в рамото и не беше в най-добрата си форма, а египтяните отпаднаха в груповата фаза. Салах също така загуби финала на два турнира за Купата на африканските нации, включително тази година, а сега няма да играе и на Мондиал 2022, когато е на върха на силите си.

На този етап 29-годишният Салах ще трябва да се задоволи със спечелването на трофеи на клубно ниво с Ливърпул.

Мохамед Салах

източник: БГНЕС / BGNES

Ерлинг Халанд (Норвегия)

Контузеният Халанд можеше да наблюдава само отстрани как Норвегия загуби от Нидерландия през ноември миналата година в последния си мач от квалификациите и завърши трети в групата. Скандинавците за последно играха на Световното първенство през 1998 година, а головете на Халанд доведоха страната му близо до прекъсване на тази негагтивна серия, но чакането продължава.

21-годишният нападател се конкурира с Килиан Мбапе за най-добър и най-скъп млад нападател в света и ще бъде интересно да се види дали той ще остане в Борусия Дортмунд до началото на Мондиал 2022, тъй като се превърна в един от най-търсени играчи за трансфер в грандовете от Европа. Холанд отново е голмайстор на Дортмунд този сезон с 16 попадения в 17 мача в Бундеслигата, въпреки че пропусна част от сезона заради контузия.

Ерлинг Халанд

източник: БГНЕС / BGNES

Златан Ибрахимович (Швеция)

Ибрахимович се завърна в националния отбор на Швеция в началото на 2021 година с цел да играе на Европейското първенство. В крайна сметка обаче той пропусна финалите на шампионата на Стария континент заради контузия и не можа да помогне на "Тре Кронур" да се класира за Мондиал 2022, след като влезе в последните 10 минути при загубата с 0:2 от Полша снощи във финалния двубой от плейофите. Ибрахимович не беше напълно възстановен след скорошна травма, една от няколкото, заради които 40-годишният нападател пропусне част от сезона в Милан. Той изглежда е готов да подпише за още една година с италианския гранд, но Мондиала в Катар със сигурност беше последният му шанс да играе на Световно първенство. Ибрахимович все още може би има надежди да играе на Евро 2024, след като каза, че продължава кариерата си в националния тим.

Златан Ибрахимович

източник: Gulliver/GettyImages

Джанлуиджи Донарума (Италия)

Избран за най-добър играч на Евро 2020, след като спаси дузпи и помогна на Италия да спечели финала срещу Англия, италианският вратар Донарума също така помогна на "Адзурите" да поставят световен рекорд от 1168 минути без допуснат гол. Но, подобно на тима на Италия, оттогава той показва значителен спад и загуби титулярното си място на клубно ниво този сезон след преминаване от Милан в Пари Сен Жермен. Грешка на Донарума помогна на Реал Мадрид да елиминира френския клуб от Шампионската лига, а 23-годишният вратар получи много критики за късния гол на Република Северна Македония, заради който Скуадрата загуби шансове да се класира за Световно първенство за втори пореден път.

Жоржиньо, трети в гласуването за играч на годината в света, също е сред италианците, които ще отсъстват от Мондиала в Катар.

Джанлуиджи Донарума

източник: Gulliver/GettyImages

Луис Диас (Колумбия)

25-годишното крило на Ливърпул се изравни с Лионел Меси като голмайстор на турнира Копа Америка миналата година. Той обаче не успя да вдъхнови отбора си да се класира за Световното първенство, след като Колумбия завърши на шесто място в южноамериканските квалификации. Клубната му кариера е във възход, след като премина в Ливърпул от Порто през януари и направи безпроблемен преход в звездната атака на отбора от Висшата лига.

Луис Диас

източник: БГНЕС / BGNES

Рияд Марез (Алжир)

Марез, бивш играч на годината в Африка, беше част от отбора на Алжир, който допусна гол в четвъртата минута на добавеното време на продължението срещу Камерун във вторник. Крилото на Манчестър Сити ще трябва да чака поне четири години за поредната си изява на Световното първенство. Той дебютира като 23-годишен на Мондиала в Бразилия 2014 и започна като титуляр в първия мач на Алжир срещу Белгия.

Риад Марез

източник: БГНЕС / BGNES

Ян Облак (Словения)

За мнозина Облак е най-добрият вратар в света, въпреки че по-голямата част от изявите му са на клубно ниво за Атлетико Мадрид. Ще играе ли някога на Световно първенство? Словения за последно достигна до Мондиал през 2010 година и пропусна този, след като завърши на четвърто място в своята квалификационна група. На 29 години Облак вероятно ще има още няколко шанса.

Ян Облак

източник: Gulliver/GettyImages