Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп вярва, че не е справедливо да се очаква от футболистите да се ангажират с политически протести на предстоящото Световно първенство.

Решението за възлагане на домакинството на Мондиал 2022 на Катар продължава да предизвиква много крики заради притесненията около спазването на човешките права в страната.

Английският национал Хари Кейн е сред осемте капитани на отбори от европейски държавни, които ще носят специални ленти на ръката си по време на турнира, за да насочат вниманието към кампанията OneLove срещу дискриминацията.

Клоп обаче смята, че не е правилно футболистите да бъдат натоварвани с по-голяма отговорност. "Разбирам на 100 процента, че това е актуална тема. Но не е справедливо сега да говорим с играчите и да им връчваме отговорност, защото преди повече от 10 години други хора са решили кой са бъде домакин на Световното първенство и това решение е било прието", коментира германският треньор.

"Наскоро гледах документален филм за избора на Русия и Катар, така че не става дума за това поколение футболисти, които да кажат, че няма да отидат или не искат да отидат на шампионата. Това са футболисти, а турнирът е в Катар. Футболистите отиват там и играят мачове. Решението е взето от други хора и ако искате да критикувате някой, тогава критикувайте хората, направили този идбор. Не спорта, не състезанието и със сигурност, не футболистите. Не е честно да очакваме от тях са отидат и да правят някакви големи политически изказвания. Просто не е честно", каза още Юрген Клоп, цитиран от агенция ДПА.

Специалистът предложи и своята подкрепа за кампанията OneLove. През миналата седмица играчите от националния тим на Австралия стартираха своя кампания, целяща също да насочи вниманието към ситуацията със спазването на човешките права в Катар.