Половин литър бира ще струва 50 катарски рияла (25.83 лева) в главната фензона по време на Световното първенство по футбол в Катар, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източник, запознат с продажбите на алкохол в азиатската страна.

Основният спонсор на Мондиал 2022, който е водещ производител на пенливата течност,  притежава изключителните права за доставка на бира във "ФИФА Фен Фест" в централния парк "Ал Бида" в Доха, който е с капацитет за 40 хиляди души.

Всички мачове от Световното може да гледате НА ЖИВО с КАРТИНА в Gong.bg!

Пивоварната също така ще продава продуктите си в специалните зони край стадионите, където цената на бирата все още не е определена, обясни източникът, който пожела да остане анонимен.

Световното първенство по футбол от 20 ноември до 18 декември за първи път ще се състои в мюсюлманска страна със строг контрол върху алкохола, в която употребата на спиртни напитки на публични места е незаконна. 

Високата цена на бирата във фензоната на ФИФА е сходна с цената в баровете на хотелите в Катар, където половин литър също струва около 50 катарски рияла.

От организационния комитет на Световното първенство в Катар не пожелаха да коментират цените на алкохолните напитки, въпреки че през 2019 година подчертаха, че ще се опитат да направят алкохола "достъпен" за феновете по време на Мондиал 2022 и ще обмислят намаляването на цената.

"Наясно сме, че има проблем с цената", коментира през 2019 година изпълнителният директор на Организационния комитет на Катар 2022 Насер Ал Хатер, припомня "Ройтерс" и допълва, че на Световното клубно първенство през същата година в Катар цената на половин литър бира е била малко над 12 лева, но сега ще бъде над два пъти по-скъпа.

Половин литър безалкохолна бира ще бъде продавана на запалянковците във фензоните на Мондиал 2022 за 30 катарски рияла (15.50 лева), а цената на бутилка с безалкохолна напитка ще бъде 15 катарски рияла (7.75 лева).