Селекционерът на националния отбор по футбол на Камерун Ригоберт Сонг е доволен от спокойната подготовка за Световното първенство в Катар и се надява, че това ще бъде от полза за отбора в първия мач от група "G" срещу Швейцария на стадион "Ал Джануб" в четвъртък.

Сонг, който е играл на четири световни финали като футболист, заяви, че футболната асоциация на страната си е научила уроците от миналото и че сегашната структура е добра основа за успех на турнира.

Предишните отбори на Камерун бяха разкъсвани от вътрешни конфликти и спорове относно заплащането и бонусите.

"Ние сме много спокойни и се радваме, че всички грешки, които направихме в миналото, не се повториха. Не сме имали никакви спорове относно заплатите, относно парите, нещата се промениха", каза Сонг на пресконференция в Доха, съобщава "Ройтерс".

"Бившият нападател Самюел Ето'о е президент на федерацията, той е трудолюбив, той е с нас всеки ден, опитвайки се да гарантира, че играчите са възможно най-добре подготвени. Виждали сме грешки, направени в миналото, но този път ние сме спокойни, готови сме, концентрирани сме", добави той.

Футболистите на Камерун не са печелили мач от груповата фаза на Световното първенство, след като победиха Саудитска Арабия през 2002 година, а Сонг се надява, че неговият опит (включително изгонването на два различни турнира) ще му позволи да помогне на своя отбор.

"Този опит е полезен, когато говоря с младото поколение. Те са професионалисти, знаят какво трябва да правят, аз просто се опитвам да ги подкрепя, да им помогна да дадат най-доброто, на което са способни", добави 46-годишният Сонг.

Той не коментира нищо относно състава и кой ще бъде капитан на отбора, но на пресконференцията към него се присъедини полузащитникът Самюел Ум Гуе, който каза, че отборът очаква с нетърпение да започне участието си в турнира.

"Много сме развълнувани, че сме тук. Всеки футболист или треньор, който стигне до Световното първенство, е много развълнуван, но в същото време сме много концентрирани", каза 24-годишният футболист.