Домакините на Световното първенство по футбол в Катар се постараха максимално да създадат комфорт, както за гостите, така и за играчите на терена. Едно от опасенията, които щабовете имаха преди старта на шампионата, беше свързано с горещото време в страната. Организаторите обаче показаха, че могат да решат всеки проблем. Те успяха да инсталират климатици навсякъде, за да осигурят необходимата оптимална температура за игра.

Всичко това се случи чрез големи дюзи, изпускащи силни струи студен въздух на нивото на терена.

Въпреки опасенията относно способността на охлаждащите машини да понижат значително температурата на откритите стадиони, всичко доведе до търсения резултат чрез специално проектирани охлаждащи агрегати.

Технологията е била разработена съвместно с Катарския университет, използвайки слънчева енергия за захранване на вентилатори, които извличат външния въздух и го охлаждат. Освен това, те пречистват въздуха за зрителите. Например хората, които имат алергии, не би трябвало да имат проблеми на тези стадиони.

Примерът, който ни дава Петър Иванов от Катар е от стадион „Ал Тумама“. Разходката му в близост до терена почти ни накара да усетим студа, който излиза от дюзите.

Още истории от нашите пратеници в Катар можете да видите в нашата рубрика.