Група ирански футболисти поискаха ФИФА да отстрани националния отбор страната им от Световното първенство през 2022 г. Те бяха подкрепени и от хора от други спортове в писмо до ФИФА, в което са се подписали международния футболен съдия Мохамад Реза Фагай, азиатският шампион по джудо Вахид Сарлак, бившият национал по футзал Шива Амини и много други. Авторите на писмото са категорични, че отборът на Иран трябва да бъде отстранен от Мондиал 2022 поради „жестокост и войнственост към собствения народ“.
 
"Бруталността на Иран към народа му достигна повратна точка. Футболът трябва да е безопасно място за всички, но тук не е безопасно за жените, а дори в някои случаи и за мъжете. На жените постоянно се отказва достъп до стадиони и систематично се изключват от футбола, което противоречи на стандартните на ФИФА.
 
Освен на жените, иранското правителство също заглуши гласовете на няколко спортисти в страната и ограничи правото им да говорят. Играчи от националния отбор като Хосейн Махини, Ареф Голами и известни бивши играчи като Али Карими и Али Даеи са били хвърляни в затвора, тормозени или заплашвани от правителството. Дойде време ФИФА да вземе мерки“, се казва в писмото.
 
Протестите в Иран започнаха на 16 септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която преди това бе задържана за неправилно носене на хиджаб. По време на протеста загинаха над 100 човека.
 
На Световното първенство през 2022 г. националният отбор на Иран е в група с Англия, САЩ и Уелс.