Хърватия победи Мароко с 2:1 в мач за третото място на Световното първенство в Катар. Головете за "шахматистите" бяха дело на Йошко Гвардиол и Мислав Оршич, а за "лъвовете на Атлас" точен бе Ашраф Дари. Така приказката за Мароко приключва, като това е първият африкански отбор в топ 4 на Световно първенство, докато Хърватия ликува с бронзовите медали.

Хърватия Мароко Катар 2022 статистика

източник: Sofascore

ВИЖТЕ КОЙ Е ИГРАЧ НА МАЧА ТУК!

97 снимки

В 7-та минута След страхотно изпълнен пряк свободен удар от Хърватия Иван Перишич бе намерен в наказателното поле на Мароко и отклони с глава съм Йошко Гвардиол, а централният защитник успя с прецизен удар с глава да открие резултата в полза на "шахматистите".

Само две минути по-късно Мароко също се възползва страхотно от пряк свободен удар, след като Ашраф Дари се ориентира много добре в наказателното поле, докато Ливакович остана статичен и резултатът бе изравнен.

Малко след това Мислав Оршич направи добър самостоятелен пробив и стреля извън наказателното поле, но топката профуча покрай лявата греда на Бону. В 18-та минута Андрей Крамарич получи прецизно центриране отляво, но ударът с глава на нападателя попадна право в ръцете на Бону, който се бе пласирал добре и нямаше проблеми. Лука Модрич направи залъгващо движение, че ще стреля с десния крак, но направи това с левия, а Бону изпусна първоначално топката, но успя след това да се намеси решително и да избие кълбото.

100 снимки

В 37-та минута Юсеф Ен-Несири бе намерен в наказателното поле след подаване от ъглов удар и нападателят отпради удар с глава, но топката премина встрани от вратата на Ливакович. Пет минути след това Мислав Оршич получи от Марко Ливая и веднага стреля с десния си крак, а прецизният и елегантен удар на нападателя срещна лявата греда на Бону и влезе във вратата на Мароко, а Хърватия отново поведе в резултата.

В 47-та минута Мислав Оршич опита много силен удар с десния крак, но топката рикошира в защитник на Мароко и премина изключително близо до страничния стълб на Бону. Играта се накъса, поради няколко контузии и от двете страни, а чистите голови положения отсъстваха в следващите минути. В 71-та минута Никола Влашич напредна добре, дриблирайки с топка в крака и опита удар от дистанция, но кълбото профуча над напречната греда на Бону.

Мароко можеше да изравни резултата, но ударът на играча на "Атласките лъвове" от малка дистанция бе спасен от Доминик Ливакович. В 77-та минута Хърватия имаше много сериозни претенции за дузпа, след като Йошко Гвардиол се свлече в наказателното поле на Мароко, но съдията даде знак играта да продължи. Матео Ковачич овладя топката в наказателното, освободи си пространство за изстрел, но ударът му бе неточен.

87 снимки

Дълбоко в добавеното време Юсуф Ен-Несири бе намерен в наказателното поле и стреля с глава, а Доминик Ливакович не успя да помръдне, но за негов късмет топката премина на сантиметри над напречната греда.

Стартови състави:

Хърватия: 1. Доминик Ливакович, 20. Йошко Гвардиол, 24. Йосип Шутало, 2. Йосип Станишич, 4. Иван Перишич, 8. Матео Ковачич, 10. Лука Модрич, 7. Ловро Маер, 18. Мирослав Оршич, 9. Андрей Крамарич, 14. Марко Ливая

Треньор: Златко Далич

Мароко: 1. Боно, 25. Яхия Атия-Аллах, 18. Джауад Ел Ямик, 20. Ашраф Дари, 2. Ашраф Хакими, 4. Софиан Амрабат, 23. Билал Ел Ханус, 11. Абделхамид Сабири, 17. Софиан Буфал, 7. Хаким Зиеш, 19. Юсуф Ен Несири

Треньор: Уалид Реграги