Катар предостави може би един от най-великите, а защо не и най-великият финал в историята на световните първенства! Пред изпълнениня до краен предел стадион "Луасил"  Аржентина, предвождана от своята икона и капитан Лионел Меси, влезе в историята, след като детронира досегашния първенец Франция след уникална драма с продължения и дузпи и общ резултат от 7:5! Така "албиселесте" за трети път се окичи със златото от Мондиал след триумфите през 1978-а, когато беше домакин, и през 1986-а година с Диего Марадона в състава. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

В редовното време и продълженията двата тима завършиха при резултат 3:3. В 22-ата минута Анхел Ди Мария развинти отляво Дембеле, който се замота и го препъна в пеналта - дузпа за Аржентина. Зад топката застана Лео Меси и без проблеми опъна мрежата на Франция за 1:0. Пет минути по-късно южноамериканците нокаутираха „петлите“. Меси, Алварес и Мак Алистър сътвориха уникална контра, при която Ди Мария бе изведен отляво сам срещу Лорис, последва техничен удари 2:0.

60 снимки

Така се стигна до 79-ата минута, когато Отаменди сгреши нелепо и събори резервата Рандал Коло Муани в пеналта - дузпа за Франция. Зад топката застана Килиан Мбапе и вкара за 2:1. Това обаче не бе всичко и само след три минути "петлите" изригнаха отново. Коман надигра Меси и започна бърза контра, при която топката достигна до Мбапе, който с уникален шут опъна мрежата на южноамериканците за 2:2.

До края на редовното време Мбапе изпусна за Франция, а Меси можеше да донесе победата на Аржентина, но Лорис направи феноменално спасяване. Така се стигна до продължения.

95 снимки

В първото от тях французите отново доминираха и владееха инициативата, но така и не успяха да стигнат до чисто голово положение. В 105-ата минута Аржентина стигна до страхотен шанс, но Лаутаро на два пъти не можа да преодолее Лорис. Второто продължение започна с гол за Аржентина. Южноамериканците сътвориха страхотна атака, при която Лаутаро бе изведен отдясно и стреля, но Лорис изби топката в краката на Меси, който чукна топката във вратата за 3:2.

98 снимки

Франция отново се хвърли в атаки и така се стигна до 118-ата минута, когато Монтиел игра с ръка в наказателното поле - дузпа за "петрите". Мбапе пое отговорност и вкара от бялата точка за 3:3, като заби хеттрик.

Финалът в Катар 2022 бе решен при дузпите, в които Аржентинците не пропуснаха. Отново Меси, Пауло Дибала, Леандро Паредес и Гонсало Монтиел бяха точни за новите световни шампиони, а за бившите пропуски направиха Кингсли Коман и Орелиен Чуамени. Така Аржентина спечели с 4:2 при изпълнението на 11-метрови удари.

ВИЖТЕ КОЙ Е inbet ИГРАЧ НА МАЧА ТУК!

Лео Меси спечели "Златната топка" за най-добър играч на Мондиала, докато Килиан Мбапе стана голмайстор на турнира със своите осем попадения. Приза за Най-добър вратар беше връчен на Емилиано Мартинес, а за най-добър млад футболист - Енцо Фернандес.  

Лионел Скалони пусна от първата минута Анхел ди Мария за сметка на Леандро Паредес. Лионел Меси и Хулиан Алварес бяха двамата нападатели. Първоначално Маркуш Акуня бе обявен като титуляр, но впоследствие бе заменен от Николас Таляфико. Според информациите в Аржентина левият бек на Севиля е изпитал някакъв физически дискомфорт. Той обаче все пак се появи през второто полувреме.

100 снимки

За „петлите“ пък Адриен Рабио и Даю Упамекано се завърнаха в стартовия състав. Двамата пропуснаха полуфиналния сблъсък с Мароко, тъй като бяха болни. Рафаел Варан имаше подобни проблеми в предишните дни, но беше готов да започне. Оливие Жиру, за когото имаше известни съмнения, че може да стартира, тъй като е изпитвал болки в дясното коляно, също беше титуляр.

33 снимки

ВСИЧКО ЗА МОНДИАЛ 2022 МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


В първите минути на срещата Аржентина беше по-активният тим на терена, като Анхел Ди Мария беше най-активен отляво, но до сериозни опасности пред вратата на Юго Лорис не се стигна.

Първият точен удар дойде в петата минута, когато Алексис Мак Алистър опита изстрел от дистанция, който бе точен, но право в ръцете на капитана на „петлите“. Три минути по-късно Родриго Де Пол също опита късмета си от дистанция, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския страж безпомощен.

71 снимки

Южноамериканите имаха отлична възможност в 17-ата минута, когато Лионел Меси получи пред наказателното поле на французите и раздаде надясно за Де Пол, който центрира ниско в пеналтерията, където Ди Мария засече топката, но я прати високо над вратата.

По-добрата игра на Аржентина даде резултат в 21-ата минута, когато "албиселесте" получи правото да изпълни дузпа. Наказателният удар беше отсъден, след като Ди Мария финтира Усман Дембеле отляво, след което футболистът на Барселона го спъна и главният съдия посочи бялата точка. С изпълнението се зае капитанът Меси, който прати Лорис в противоположния ъгъл - 1:0. 

Аржентина напълно доминираше на терена и съвсем закономерно стигнаха и до второ попадение в 36-ата минута. Тогава "гаучосите“ организираха страхотна контраатака, при която Хулиан Алварес изведе отлично Мак Алистър в половината на Франция отдясно, който напредна и от границата на наказателното поле пусна пас към далечната греда, където Ди Мария беше забравен и с плътен удар в далечния ъгъл матира Лорис за 2:0.

Четири минути преди края на първата част Дидие Дешан, явно недоволен от събитията на терена, направи двойна промяна и пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, които замениха Оливие Жиру Усман Дембеле в атаката на "петлите". Французите завършиха първото полувреме без нито един удар по посока вратата на Емлиано Мартинес. 

Четири минути след старта на второто полувреме Ди Мария напредна отляво към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Де Пол нанесе чудесен удар от въздуха с десния крак, но в ръцете на Лорис. 

Аржентинците продължаваха с атаките и в 59-ата минута Ди Мария изведе хитро Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който след това стреля в близкия ъгъл, но Лорис изби.

99 снимки

"Албиселесте" продължаваше с атаките и след точно час игра Меси можеше да реши всичко. Ди Мария получи отляво в наказателното поле и финтира Жул Кунде, след което намери Лео Меси, който елегантно се измъкна и опеката на Маркъс Тюрам играч и стреля към вратата, но в аут.

Първият удар за "петрите" дойде чак в 68-ата минута, когато Рандал Коло Муани засече топката с глава след центриране от корнер на първа греда, но встрани от вратата.

100 снимки

В 71-ата минута Килиан Мбапе задържа добре топката пред наказателното поле и стреля от границата му, но над вратата на Мартинес.

Само минута по-късно обаче "гаучосите" отново бяха пред вратата на французите. Меси влезе и задържа добре отляво в наказателното поле и комбинира с Енцо Фернандес, който стреля технично с десния крак, но в ръцете на Лорис.

Сякаш от нищото Франция се върна в двубоя десет мнути преди края на редовното време. Мбапе отмъкна топката от Николас Отаменди и напредна в наказателното, след което защитникът на Бенфика препъна нападателя и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае потърпевшият и бе точен, макар че Мартинес уцели ъгъла – 2:1.

След само по-малко от 60 секунди обаче аржентинците бяха попарени, след като резултатът беше изравнен. „Петлите“ реализираха след страхотна комбинация. Мбапе свали с глава за Тюрам пред наказателното поле, който пък с едно докосване му я върна по въздуха, а след това звездата на световните шампиони нанесе страхотен удар от движение с десния крак и намери далечния ъгъл на вратата на Мартинес – 2:2.

В добавеното време на двубоя Франция можеше да напълни пълен обрат, но Коло Муани се засуети пред вратата на Мартинес и пропиля шанса.

Аржентина също имаше възможност да спечели мача в редовното време, след като в седмата минута от добавеното време Меси отправи мощен изстрел от границата на наказателното поле, но Лорис се отчете с феноменална намеса и изби над гредата в ъглов удар. Така се стигна до продължения.

В продълженията обаче дрмата не спря. По-силната игра на Аржентина в тези минути все пак се увенча с гол за 3:2. Реализира го отново Лионел Меси в 109-ата минута, като в случая се активира технологията на голлинията. Имаше съмнения за засада при атаката, но повторенията показаха, че такава не е имало. 

В 103-ата миута резервата Лаутаро Мартинес нанесе мощен удар пред наказателното поле, но Даю Упамекано блокира. Впоследствие Гонсало Монтиел шутира, но над вратата. Секунди след това отново Лаутаро се измъкна сам срещу вратаря Лорис, но стреля покрай вратата. Останаха съмнения за корнер, но все пак реферът не отсъди такъв. 
 
Франция обаче не се отказа, тръгна да изравнява и го стори в 118-ата минута. Тогава Мбапе стреля и Монтиел спря топката с ръка, заради което последва нов наказателен удар. Нападателят реализира и него, с което заби хеттрик, за да изравни отново 3:3.

Така победителят трябвашеда бъде определен сед изпълнение на дузпи.  

ПРИ ДУЗПИТЕ:

0:1 Килиан Мбапе - гол

1:1 Лионел Меси - гол

1:1 - Кингсли Коман - спасяване на Емилиано Мартинес

2:1 Пауло Дибала - гол

2:1 - Орелиен Чуамени - пропуск

3:1 - Леандро Паредес - гол

3:2 - Рандал Коло Муани - гол

4:2 - Гонсало Монтиел - гол


FT | АРЖЕНТИНА – ФРАНЦИЯ  3:3 (4:2 след дузпи)

1:0 Лионел Меси (к) (дузпа) 23'

2:0 Анхел Ди Мария 36'

2:1 Килиан Мбапе (дузпа) 80'

2:2 Килиан Мбапе 81'

3:2 Лионел Меси 108'

3:3 Килиан Мбапе (дузпа) 118'

Световно първенство по футбол, Катар 2022, финал

Стартови състави на двата отбора:

АРЖЕНТИНА (4-4-2): 23. Емилиано Мартинес – 26. Науел Молина, 13. Кристиан Ромеро, 19. Николас Отаменди, 3. Нколас Талияфико – 11. Анхел Ди Мария ⚽, 7. Родриго де Пол, 24. Енцо Фернандес ж.к., 20. Алексис Мак Алистър – 10. Лионел Меси (к) ⚽, 9. Хулиан Алварес

Резерви: 12. Херонимо Руи (вр), 1. Франко Армани (вр), 6. Херман Пецела, 4. Гонсало Монтиел, 25. Лисандро Мартинес, 2. Хуан Фойт, 8. Маркош Акуня ж.к., 5. Леандро Паредес, 18. Гуидо Родригес, 14. Езекиел Паласиос, 17. Папу Гомес, 16. Тиаго Алмада, 22. Лаутаро Мартинес, 21. Пауло Дибала, 15. Анхел Корея 

Селекционер: Лионел Скалони

ФРАНЦИЯ (4-2-3-1): 1. Юго Лорис (к) – 22. Тео Ернандес, 18. Даю Упамекано, 4. Рафаел Варан, 5. Жул Кунде – 14. Адриен Рабио ж.к., 8. Орелиен Чуамени – 10. Килиан Мбапе ⚽ ⚽, 7. Антоан Гризман, 11. Усман Дембеле - 9. Оливие Жиру

Резерви: 16. Стив Манданда (вр), 23. Алфонс Ареола (вр), 24. Ибрахима Конате, 2. Бенжамен Павар, 3. Аксел Дисаси, 17. Уилям Салиба, 6. Матео Гендузи, 13. Юсуф Фофана, 15. Жордан Верету, 20. Кингсли Коман, 25. Едуардо Камавинга, 12. Рандал Коло Муани, 26. Маркъс Тюрам ж.к.

Селекционер: Дидие Дешан


Главен съдия: Шимон Марчиняк, Полша

Стадион: „Лусаил Айконик“, Лусаил, Катар