Старши треньорът на националния отбор на Гана по футбол Ото Адо заяви, че той и възпатинаците му са се насочили към елиминациите на Световно първенство за първи път от 12 години насам.

"Черните звезди", както е прякорът на ганайците, достигнаха до четвъртфинал през 2010-а година на Мондиала в Република Южна Африка и това е най-доброто им представяне изобщо. Ото Адо не вижда причина това да не се повтори и сега или дори да бъде подобрено постижението. Никога африкански отбор не е играл полуфинал.

"Надяваме се на първо време да достигнем осминафиналите. Имаме добър състав и можем да победим всеки противник в нашата група, коментира Адо пред агенция ДПА преди откриващия мач за тима му срещу Португалия утре в Доха.

Уругвай, който доста противоречиво елиминира африканския отбор през 2010-а година, както и Република Корея са другите два състава в потока. Ганайците се чувстват в добра форма, със самочувствие, след като се наложиха с 2:0 над Швейцария в контрола миналата седмица.

Гана не успя да играе на предишното Световно в Русия преди четири години, а сега ще се представи с доста сериозен брой футболисти, които не са родени в страната. Голяма звезда в тима е Иняки Уилямс, нападател на Атлетик (Билбао). Самият треньор пък е от Хамбург и с германски паспорт.

"Имаме много нови футболисти, а също и такива, които идват при нас след като са сменили националността си. Така че е важно да растем заедно като отбор и играчите да опознаят моите идеи. Но има и още нещо. Надявам се родените в Европа футболисти да имат повече самочувствие и да го предадат на останалите, казва бившият атакуващ полузащитник, носил екипите на Хамбургер ШФ и Борусия (Дортмунд).