Подигравките по адрес на френския нападател Килиан Мбапе от някои аржентински фенове по време на празненствата в Буенос Айрес трябва да бъде разследвана от Световната футболна федерация (ФИФА), каза високопоставен френски министър.

По време на празненствата в Аржентина група фенове запалиха импровизиран капак на ковчег, украсен с кръст и снимка на Мбапе. Вратарят Емилиано Мартинес пък прегръщаше бебе играчка с лика на Мбапе по време на парада с открития автобус в столицата. Снимките станаха изключително популярни в социалните мрежи.

95 снимки

Междувременно, Френската футболна федерация и благотворителна организация за борба с расизма ще подадат жалби в съда срещу лицата, които са отправяли расистки обиди към Мбапе и неговите съотборници в социалните мрежи след поражението с дузпи на финала на Световното първенство.

Попитан за реакцията му на обидите от страна на Аржентина в социалните медии, френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви пред "Sud Radio", че сцените са "недостойни" и добави, че ФИФА трябва да се намеси.

"Какво прави ФИФА? Спортът е честна игра. Той показва уважение към другите, уважение към тези, които са загубили", каза Льо Мер, цитиран от "Ройтерс".

БГНЕС
6 снимки

Килиан Мбапе, който преди два дни навърши 24 години, вкара три гола на финала в Катар, но Франция загуби от Аржентина след изпълнение на дузпи и не успя да защити световната си титла от Русия 2018.

Във Франция максималното наказание за расистка обида в Интернет е една година затвор и глоба от 45 хиляди евро.

Автор: Ива Кръстева/БТА