Селекционерът на Испания Луис Енрике е дал на всеки от играчите си „домашно“ да изпълнят по 1000 дузпи преди Световното първенство, изразявайки мнение, че е убеден, че те не са лотария. Световните шампиони от 2010 се изправят срещу Мароко във фазата на осминафиналите във вторник, като заплахата от продължения и дузпи е налице в елиминациите на турнира в Катар. „Ла Фурия Роха“ надви Швейцария с дузпи на Евро 2020 миналата година, но бе елиминиран от бъдещия шампион Италия в 1/2-финалите след рулетката от бялата точка.

„Преди повече от година, в един от тренировъчните лагери на Испания, им казах, че трябва да дойдат тук с поне 1000 изпълнени дузпи. Надявам се да си са написали домашното. Ако изчакаш да дойдеш тук, за да изпълняваш дузпи, няма да бъде достатъчно“, започна Енрике на днешната си пресконференция.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Испанският специалист настоя, че наказателните удари „не са лотария“.

„Това е момента на максимално напрежение, време, в което да покажеш нерви и че можеш да изпълниш дузпата по начина, по който си решил, ако си я тренирал хиляда пъти. Това говори много за всеки един играч. Това се тренира, как да се справяш с напрежението. Това означава и по-малко късмет – вратарите имат повече влияние. Разполагаме с много добър вратар, всеки един от тримата може да се справи много добре в тази ситуация. Всеки път, който приключваме тренировка, виждам много футболисти да бият дузпи“.

Наставникът на испанците отвърна и на критиките към стила на игра на отбора – тяхното желание да изнасят топката от защитата понякога ги поставя под напрежение в опасни зони на терена. Япония изненада първенците на планетата през 2010-а година за победа с 2:1, като първият гол дойде, след като европейският тим загуби топката на границата на наказателното си поле и Рицу Доан бе точен за 1:1.

54 снимки

„Всеки отбор има своите оръжия. Искаме да вземем топката и да я дадем по възможно най-добрия начин на нападателите. Ако трябва да дадем дълъг пас, ще го направим. Интерпретацията трябва да бъде извършена на терена“.

Той не е съгласен с критиците на Испания.

Gulliver/GettyImages
76 снимки

„Няма логика да се каже, че срещу Япония, ако бяхме изчистили топката напред, нямаше да допуснем първия гол. Нямаше и да вкараме голове, ако непрекъснато ритахме напред. Няма да изневерим на стила си с изнасяне от защитата, това е желанието ни“, добави Енрике.

Селекционерът потвърди, че Сесар Аспиликуета е възстановен след получения удар срещу японците и всички 26 играчи ще са здрави за тренировка в понеделник вечер преди срещата.