Катар е взел решение за бъдещето на част от стадионите, на които ще се играят мачовете от Мондиал 2022 в края на годината. Някои от тях бяха построени в последното десетилетие, специално за форума. Други съществуваха, но бяха пригодени, осъвременени и с добавени цели етажи и допълнителни места, за да влязат в изискванията на ФИФА.
 
Държавата-домакин осъзнава, че такава инфраструктура изобщо не е нужна за нейните футболни реалности след Мондиала. И за да няма неизползваеми скъпи и празни стадиони, те ще отидат като дарение за Африка. Шест от съоръженията ще бъдат частично или изцяло "дефрагментирани" - термин, използван от катарските организатори. Планът бе представен в детайли пред делегатите на конгреса на ФИФА в Доха миналата седмица, когато бе и жребият за световното първенство. 
 
Култовото съоръжение "Стадион 947", което е изградено почти изцяло от точно толкова пристанищни контейнера за транспортиране с кораби на стоки, отива изцяло за африканска държава. Вероятно ще е Нигерия, но няма потвърждение. Арената ще е напълно разглобена и пратена на Черния континент, където ще бъде издигната отново с помощта на същите екипи от инженери, ръководили нейното построяване в Катар. И това ще е новият национален стадион на държава, която няма ресурс и досега не е успяла да го построи.
 
Сходна е съдбата на стадион "Education City Stadium", на който преди 10 дни България загуби с 1:2 от Катар в контрола. Той ще бъде частично разглобен, като допълнително добавените трибуни с почти 25 хиляди места на тях отиват за Африка и ще са основата на нов стадион в някоя държава там.
 
Арената в Ал Риан остава в стария вид, в който бе до 2012-а, само за 20 хиляди души и основно за лека атлетика.  
 
"Umm Slal Stadium" също ще бъде върнат в стария вид, а това означава, че цели две нови трибуни, супер модерни и за над 30 000, ще бъдат разглобени, опаковани и доставени на африканска страна и там сглобени за нов стадион.
 
"Doha Port Stadium" - едно от невероятните места на това, като цяло, необикновено световно първенство, изцяло ще бъде изпратено за Африка. Арената е построена на изкуствения полуостров край Доха, където се слива с морето и дори то мие стените му. Този стадион ще бъде изцяло пренесен, като преди това покривът, четирите трибуни, теренът и подходите към него бъдат "дефрагментирани" на точно 18 отделни елемента и опаковани за прехода.
 
Няма такива планове за стадиона-бижу на Мондиала. В Лусаил, на арената "Lusail Iconic Stadium" ще е финалът, както и още 9 срещи от първенството.
 
След края на Мондиала 80-хилядният последен писък на спортната архитектурна мода, който е на 23 километра северно от Доха, ще остана на мястото си. За него вече е направен график със събития в следващите 12 години, за да не остане празен и "бял слон", който да се руши неизползваем.