На Дания, която е яростен критик на домакина на Световното първенство по футбол Катар, беше казано да остави у дома фланелките си в подкрепа на правата на човека. Сега правителство на страната и кралско семейство заявиха, че също ще си останат у дома. Във вторник отборът отлетя за емирството, където символичните изявления и жестове на играчите ще бъдат внимателно наблюдавани от активисти за правата на човека и служители на ФИФА.

Дания е един от най-яростните противници на домакинството на Катар на турнира заради спазването на човешките права в страната. Миналата седмица ФИФА отхвърли искането на Копенхаген да носи тренировъчни фланелки, украсени с послание за правата на човека. През уикенда датското правителство обяви, че нито министри, нито датският посланик ще присъстват на церемонията по откриването или на мачовете.

Официалната причина беше, че премиерът Мете Фредериксен понастоящем оглавява временно правителство след победата си на изборите на 1 ноември и е заета с преговори за съставяне на нов кабинет. "В момента вниманието е насочено към съставянето на ново правителство. Междувременно Дания няма да бъде официално представена на Световното първенство по футбол в Катар", заяви пред информационна агенция Рицау Ане Халсбое-Йоргенсен, министърът на спорта на Дания,.

БГНЕС
7 снимки

Вестник „Berlingske” информира, че обяснението е удобно оправдание за правителството, като отбеляза, че "при по-малко от седмица до мача на откриването министър-председателят беше спасен в 11-ия час от дългите преговори. Пфу." Кралското семейство също подмина събитието, като 54-годишният престолонаследник принц Фредерик, убеден фен на червено-белите, обяви, че ще се присъедини към решението на правителството и ще си остане у дома.

"Националният отбор има пълната ми подкрепа, където и да играе по света. Този път с нетърпение очаквам да подкрепям отбора от вкъщи", заяви той в публикация в Instagram в понеделник, след като се срещна с датските играчи. Датската футболна асоциация (DBU) критикува Катар още от избирането му през 2010 г. за домакин на Световната купа, а през последните месеци е в челните редици на исканията за повече права за работниците мигранти и ЛГБТ+ общността в емирството.

Но с наближаването на турнира полуфиналистите на Еврото заявиха, че възнамеряват да се концентрират върху своята игра. Сега отборът "ще се съсредоточи върху футбола", заяви пред репортери в понеделник треньорът Каспер Хюлманд.

"За нас очакванията са да се приземим и да си свършим работата", каза той.

Gulliver/GettyImages
42 снимки

Миналата седмица ФИФА заяви, че на Дания няма да бъде позволено да носи фланелки с надпис "Права на човека за всички" по време на тренировките в Катар. "Ние изобщо няма да носим тази фланелка", потвърди в понеделник пред AФП Якоб Йенсен, изпълнителен директор на Датската футболна асоциация (DBU).

Риза с избледняло лого -

Йенсен призна, че решението на ФИФА е било взето съгласно "стандартната процедура", но добави, че федерацията смята, че посланието "не е било много политическо".

"Играчите са тук, за да играят футбол, те мечтаят да спечелят Световната купа, трябва да могат да се съсредоточат върху играта", каза Йенсен.

Самата федерация обаче не се отнася към събитието по обичайния начин. В началото на октомври DBU обяви, че семействата на датските играчи няма да присъстват на събитието, като говорител заяви, че не иска "Катар да се възползва от посещенията".

Gulliver/GettyImages
32 снимки

Дрехите на страната също са необичайни, като производителят на спортни облекла Hummel е избрал " изчистен" екип с логото си и национална лента, които едва се виждат.

"Не желаем да бъдем видими по време на турнир, който коства живота на хиляди хора", заяви компанията през септември, позовавайки се на съобщенията за жертви сред работниците мигранти, работещи по мегаинфраструктурните проекти на Катар – твърдения, които Доха оспорва

Йенсен заяви, че въпреки че тренировъчната фланелка е била отхвърлена, федерацията е ангажирана в "критичен диалог" с катарските власти и ФИФА. Въпреки че играчите на Нидерландия възнамеряват да се срещнат с работниците мигранти, повечето отбори, включително критично настроените като Австралия, вече заявиха, че целят да се съсредоточат върху игрите.