До началото на Мондиал 2022 остават броени дни. Gong.bg ще ви предложи мнения, очаквания и прогнози на хора, свързани с българския футбол. И тъй като темата с контузиите е най-коментирана в последно време, то първият ни събеседник е д-р Мариян Добрев, който е лекар на националния отбор по художествена гимнастика и националния отбор по футбол до 19 години. В кариерата си до момента е бил част още от Левски, ЦСКА и ЦСКА 1948.

На какво отдаваш тези многобройни контузии преди Мондиал 2022?

- Тези контузии са били очаквано притеснение, особено за медицинските щабове на големите отбори, защото там нещата се преценяват предвирително. През лятото имаше твърде малка почивка между сезоните. След това започна натрупване на мачове. Не може мачовете в Шампионската лига и евротурнирите да се натрупат в два месеца. Знаем как беше в предишни сезони – през седмица. Дори да си изключително подготвен спортист, дори да имаш много добра подготовка, не може да ти помогне за свръхпретоварване. Всъщност това се случи – свръхпретоварване. Затова и се случиха такива мекотъканни травми – като мускулни, сухужилни, връзкови. Дори Погба, който скъса менискус, се чудеше какво да прави. Според мен, взе правилното решение за оперативно лечение, а след това искаше да направи някакви мачове преди прекъсването за Световното първенство и затова направи мускулна травма. Проблем е от медицинска гледна точка това натрупване на мачове и това прекъсване за Световното по средата на сезона.

Доколко проблемът е в това, че големите отбори изиграха по 40-50 мача през миналия сезон и на практика сега нямаха никаква почивка през лятото?

- Новият сезон започна с натрупване на мачове. Хубаво е да се почне по-рано, но трябва календарът да е както в предишните години. Натрупването на мачове след това предизвиква проблем. Липсата на почивка също предизвиква проблем. Това са сериозни неща, които трябваше да бъдат обсъдени преди да се вземе решение Световното първенство да се проведе сега. Разбирам, че в Катар е топло, но трябваше да се вземе друго решение за датите.

Колко трудно е за треньори, кондиционни треньори и медицински щабове да изготвят план за подготовка през лятото, за да избегнат тези травми?

- Трудно не е - предизвикателство е. В големите клубове тези неща се предвиждат и се опитат различни методи – засилване на тренировъчния процес в началото, след това успокояване. За тези неща самите треньори са по-наясно, но медицинските щабове със сигурност е трябвало да предвидят, а съм сигурен, че са го направили, това струпване на мачове. Това го повтарям няколко пъти, защото наистина е проблем – късото разстояние между последния мач през сезона и началото на Световното първенство. Не може да имаш една седмица. Когато първенството е през юни месец, както предполагам, че ще е и занапред, имат три седмици, в които играчите да имат пълна почивка. Тук има значение и нервната система. Това е напрежение, а всяко напрежение стяга тялото. Това пък предизвиква мускулни и сухижилни травми.


Всички мачове от Мондиал 2022 ще може да гледате НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg


При един нормален Мондиал след края на сезона тези травми няма да ги има, или повечето от тях?

- Дори да ги има, ще има и време даден футболист да бъде готов за игра, ако не за първия мач от груповата фаза, то за втория. За повечето възстановяването е около месец. Това ако се случи в края на сезона, ти месецът за възстановяване го имаш. Така могат да те вземат в състава, а в настоящия момент няма как. Ти може да дойдеш, да се възстановиш и да си готов едва за финала, което е безумие.

Очакваш ли на самото първенство да зачестят тези контузии?

- Да, за съжаление. Обществеността, която се занимава с медицинската част по света, го очаква. Лошото е, че може дори след Световното да зачестят тези контузии, защото почивките отново са много малко. Ще е голямо предизвикателство за клубните лекари, кинезитерапевти, за треньорите, защото започва да им липсва избор. Ще е огромно предизвикателство това Световно първенство и последиците от него. Не казвам, че е лошо да се провежда, но е трябвало да се помислят и тези неща. Англия, например, на Коледа вече имат мачове.

Колко почивка трябва да получат футболистите след Световното първенство?

- Трите седмици мисля, че са златният стандарт в това отношение. Сега имат много голямо натоварване и преди Световното първенство.

Футболът стана бизнес, но защо не се мисли повече за здравето на футболистите, защото колкото и да си подготвен е трудно да изиграеш 50 мача на сезон?

- За съжаление футболът вече се проявява като апотеоз на живота. Тъй като е бизнес модел, от който всички, които са в него, могат да се възползват. Финансите се разгръщат все повече и повече и сигурно се е очаквало в света на футбола рано или късно да се стигне до такова Световно първенство или до момент, в който парите да имат повече значение, отколкото футболиста. Това обаче е голям проблем. На футболиста това му е професия и той трябва да има нужната почивка, възстановяване и не може, излизайки от тази професия да е съсипан.

Прави ли ти впечатление някои футболисти да се пазят по време на мач, за да не се контузят?

- Да, има го това. Няма смисъл да давам конкретни примери. Има го това. Като видиш, че твоите съотборници започват да отпадат…

Какво е различното на този Мондиал?

- Различни са навиците на тялото на футболистите. Преди сезонът се промени заради ковид, сега отново се променя. Тук има прекалено много промени при големите футболисти, които играят от 4-5 сезона на високо ниво. Те имат едни навици, които сега тотално трябва да се променят. Зимата натоварването се намаляваше, освен в Англия, когато се играе по Коледа. Организмът на футболиста не е свикнал на такова нещо през зимата и започва да му създава проблеми.

В началото каза, че ще засегнеш и темата с ковонаривуса. Как пандемията може да повлияе на това Световно първенство?

- Не точно върху световното първенство, но върху организма. Не стига, че до съвсем скоро имаше футболисти, които страдаха от този проблем и последствията от него най-вече. Все още не минала една година, когато имаше футболисти с последствия от ковид, ами сега идва и това натоварване. Много е възможно тези играчи, които сега отпадат, да са имали проблеми по време на епидемията. Самия ковид в бъдеще също се отразява на организма.

Тъй като знам, че симпатизираш на нетрадиционни отбори – Вердер Бремен, Сарагоса и Нюкасъл, има ли нетрадиционен отбор, за който ще стискаш палци в Катар?

- Нетрадиционен – Канада. Очаквам Аржентина да направят фурор – не само заради Меси. Всички футболисти около него изглеждат доста нахъсани.