Помощник-треньорът на Левски – Цанко Цветанов, говори пред Gong.bg за предстоящия Мондиал 2022. Специалистът даде мнението си за форума в Катар, като разкри какво ще следи с най-голям интерес в азиатската страна. Той сподели, че е разочарован от работната етика на българските футболисти, но се надява колкото се може по-скоро България да се класира на голям форум.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

„В момента съм достатъчно зает, за да не изникват спомени от отминали Световни първенства. Това първенство е в необичайно време за мен, може би няма същата тръпка, която е за Световно първенство през лятото. Аз свързвам Световното първенство с лято, хубаво време. Сега в момента няма как човек да се чувства разкрепостен и свободен. Не мисля, че съм единствен. За пръв път се провежда Мондиал по това време на годината и ще се струва малко странно на хора, които са си изградили трайни навици“, започна Цветанов.

„От една страна при първенство през ноември и декември футболистите трябва да са в най-добрата си форма. Преди се оплаквахме, че преди при Световно през лятото, футболистите, които играят във водещите първенства, са изчерпани и изморени. Ще видим дали сега ще са в по-добро кондиционно състояние“.

„Мисля, че контузиите се получават не само заради Световното първенство, което е в този момент, а поради големия брой мачове, който играят водещите футболисти. Това мисля, че е голям проблем за футбола. Две добри неща се случиха – виждам, че треньорите вече имат право на пет смени и на скамейката могат да стоят повече футболисти и трябва да има повече взаимозаменяемост между тях“.

„Все по-често и все по-редовно чуваме, че във футбола се мисли повече за пари, отколкото за здравето на играчите. Явно футболът стана такъв бизнес и е достатъчно интересен. Поради тази причина все по-малко се мисли за футболистите и футболните неща, а за бизнеса. Само че ние всички, които сме участници в този футболен бизнес, печелим по-добре. Истината е някъде по средата. Ако искаме да продължаваме да печелим все повече, ще трябва да се съобразяваме с бизнеса. Мисля, че това е развитието на човечеството, а не само на футбола, поради което футболът не може да стои встрани от това“, коментира още специалистът.

„Ще ми бъде интересно в каква форма ще бъдат топ играчите. Освен това отборите имат доста малко време, за да работят заедно. Ще видим как ще се отрази това. Предполагам, че футболистите, които играят в Европа ще бъдат в по-добро състояние, тъй като са свикнали да играят колективен, организиран футбол. Те ще могат да се представят по-добре, защото няма да има достатъчно време за подготовка на чисто тактически неща. Първенствата свършиха на 12-и, а Световното започва на 20-и. За мен ще е интересно от тази гледна точка как ще се представят отборите“.

„Неучастието на България ми прави един отбор фаворит по-малко. Вторият ми любим отбор Италия също не участва. Остава ми да стискам палци някой европейски отбор да стане Световен шампион. Преди всяко първенство фаворит е Бразилия, а не всички първенства са спечелени от Бразилия. Би било добре за една легенда като Меси да завърши със Световна титла, но не съм много сигурен, че това ще се случи“.

БГНЕС
16 снимки

„Тенденцията в световния футбол е да играят все по-млади, все по-здрави и все по-високо футболисти. Футболът става все по-атлетичен. Най-нормално е колкото си по-млад да си по-силен. Ще гледам с интерес. Силите са доста изравнени. Ще гледаме доста футболисти, които гледаме всяка събота и неделя във водещите първенства“.

„За разочарование не знам. Не смея да кажа. Леко неспецифичен е за мен този въпрос. Аз чакам Световното първенство, за да видя кой ще се представи най-добре. Щом участваш на Световно първенство, няма място за разочарование“.

„Всичко е възможно, но всичко е на теория. Мисля, че практиката ще покаже, че фаворитите ще си останат фаворити. Не мисля, че азиатските играчи са готови да отговорят на напрежението, което ще ги споходи. Отделно не са смятам, че имат и достатъчно качества“, добави той.

„Отборите в Европа са много по-научени да играят колективен футбол и са много по-готови да подчинят собственото си его в името на отбора. Африканските играчи нямат толкова силно изразено колективно чувство, а имат повече его. Където има повече его и индивидуалностите са повече, а колективът е по-малко, по-трудно се получават резултатите“.

36 снимки

„За да се представиш добре на Световно първенство е необходимо да имаш колективен дух и да имаш достатъчно на брой играчи, които да отговарят на нивото на един мач“.

„Надявам се колкото се може по-скоро и България да участва на голям форум. Така като гледам бройката се увеличава, обаче за нас класирането остава по-далеч. Сега има някакъв позитивизъм в националния отбор. Дано го запазим това нещо. При положение, че за Европейско се класират половината отбори от Европа, а ние не можем, то за Световно става още по-трудно. Мисля, че Световното ще е далечно бъдеще за националния отбор. Ние много говорим, а малко работим. Когато започнем да работим толкова, колкото говорим, тогава ще имаме шанс. Аз съм разочарован от работната етика на българските футболисти. Под работна етика имам предвид желанието за развитие и себераздаване“, завърши Цветанов.