Капитанът на националния отбор на Испания по футбол Серхио Бускетс заяви, че е готов със своя опит да помогне на младите си съотборници да преодолеят напрежението по време на Световното първенство в Катар.

Ден преди Испания да започне кампанията си срещу Коста Рика Бускетс каза, че се надява да бъде модел за подражание на младите играчи в отбора, включително неговите съотборници в Барселона Педри, на 19 години, и Гави, на 18.

„Световното първенство е уникално. Това е най-голямото спортно събитие и понякога нервите не издържат, когато си млад и нямаш много опит. Казвам им, че трябва да сме верни на нашия стил на игра и всичко, което сме работили с нашия треньор“, каза Бускетс на пресконференция, предава „Ройтерс“.

Полузащитникът беше част от отбора на Испания, който спечели турнира в Южна Африка през 2010-а година под ръководството на тогавашния селекционер Висенте дел Боске.

Настоящият старши треньор Луис Енрике привлече ново поколение играчи, включително някои, които бяха в тима, който достигна до полуфиналите на Евро 2020 миналата година, а Испания беше елиминирана с дузпи от бъдещия шампион Италия.

Бускетс добави, че победа в първия мач срещу Коста Рика в сряда ще помогне на сравнително неопитния отбор на Испания, който е третият „най-млад“ от всички тимове в Катар. След това на тима предстоят срещи срещу Германия и Япония в група „Е“.

Луис Енрике заяви пред медиите, че нападателят Алваро Мората и защитникът Дани Карвахал са била с настинка, което той отдаде на климатика в Катар, но каза, че и двамата вероятно ще бъдат на разположение за мача в сряда.

Селекционерът на Испания коментира също публикациите, които поставят под въпрос дали левият бек и капитан на Валенсия Хосе Гая е с контузия, която е достатъчно сериозна, за да оправдае замяната му в отбора от Алехандро Балде от Барселона.

„Това, което ми каза сърцето, е да задържа Гая, но след това разумът ми казва, че трябва да направя най-доброто за отбора. А най-доброто за отбора е, без съмнение, като се има предвид контузията на Гая, да имам двама здрави леви защитници за Мондиала“, каза Енрике.