На 1-ви септември договорът на Мартин Брайтуайт с Барселона беше прекратен, тъй като клубътсе опитваше да регистрира нови попълнения, въпреки огромните финансови проблеми. Датският нападател, който сега играе за градския съперник Еспаньол, говори за ситуацията и вярва, че напускането му "не е по футболни причини".

Говорейки пред The ​​Guardian за напускането си от Барселона, той каза: "Беше странно". Случват се много неща, много политика. Бях доказал, че мога да бъда важен, но не получих шанса. Това е част от играта, как бизнесът понякога решава нещата. Знаех, че клубът иска да се преместя, но също така знаех, че не е заради футболни причини. Това е минало, житейски опит. Не се задържайте. Не приемам тези неща твърде лично.

Познавам себе си, моята стойност. Хората не могат да нарисуват картина за това или да ме натискат. Доста очевидно е какво се случваше, какво се опитваха да направят – не само с мен, но и с другите. Понякога това, че не казваш нищо, казва хиляди думи".

Финансовите проблеми на Барселона са добре документирани. Клубът активира няколко "лоста" през лятото, за да регистрира множество нови попълнения, но слабото представяне в Шампионската лига направи ситуацията в клуба още по-несигурна.