Катар може да бъде обобщен като перфектната симбиоза между традиция и модернизъм. Местните са решили да опазят миналото си, да го показват и да му се възхищават. Едновременно с това строят супермодерни сгради и дори градове. За да направят страната си още по-привлекателна, те създават Катара – културното селище на Катар.

Това място е най-големият културен проект в страната. Това е място, където хората могат да се докоснат до арабския свят. С красиви театри, концертни зали, изложбени галерии и авангардни съоръжения, Катара се стреми да стане световен лидер за мултикултурни дейности. Центърът, където преклонението към миналото среща блясъка на бъдещето.

Сеилщето е сгушено между впечатляващия нов свят на финансовия квартал „Уест Бей“ и огромните кули на изкуствения остров Перлата. Някъде там животът в Катара кипи.

Амфитеатърът на Катара е колосален. Разпростиращ се на повече от 3 хиляди кв. м, архитектурата му е в класически гръцки стил, но отразява ислямските влияния, особено в сводестите му входове. В него могат да се поберат едновременно около 5000 зрители, които да се насладят дори на гледка към морето.

Непосредствено на брега можеш да видиш истински будини. Какво е представлявало битието им в миналото, как са преживявали местните преди петролната революция... Катара е истинският пазител на наследството и традициите на Катар, като не спира да дава поле за изява за международни, регионални и местни фестивали, работилници, представления и изложби.

Танците и музиката също са неразривно свързани с опазването на културното им наследство, затова не престават да го показват на всички гости на Катар. В това число и на Виктор Врачев, който направи една малка разходка в това вълшебно културно селище – Катара.

Как изглежда входът към Катара:

Културното селище на Доха предлага и невероятна комбинация между вода, музика и светлина:

Още истории от Катар можете да намерите в нашата рубрика.