Аржентина се класира на финал на Мондиал 2022. Това стана факт след победа с 3:0 над Хърватия на "Лусаил" в Доха. "Албиселесте" не остави съмнения в превъзходството си в срещата и вкара три безответни гола. Големият герой за южноамериканците беше Хулиан Алварес с два гола в 39-ата и 69-ата минути. Нападателят изработи дузпа, с която Лионел Меси откри резултата в 33-ата минута, като така стана аржентинецът с най-много голове на Световни първенства - 11. 

"Гаучосите" успяха да наложат волята си в последната третина на първата част, когато поведоха след дискусионна дузпа, а малко след това удвоиха аванса си след страхотна солова акция на Алварес. През второто полувреме селекцията на Лионел Скалони пропусна няколко добри възможности чрез Меси и Алексис Мак Алистър. Все пак геният на Меси блесна в 69-ата минута, когато направи за смях Йошко Гвардиол и асистира на Алварес. 

Аржентина ще се опита да стане световен шампион за първи път от 1986 година, като ще спори за трофея с победителя от мача между Франция и Мароко, който ще се играе в сряда. Финалът е в неделя, а в събота Хърватия ще се изправи срещу загубилия втория полуфинал в битка за третото място. 

Gulliver/GettyImages
75 снимки

Срещата започна спокойно, като в началните минути липсваха положения пред двете врати. В 17-ата минута след центриране от корнер Деян Ловрен опита удар с глава от трудна позиция, който не се получи, а в ситуацията Кристиан Ромеро и Николас Таляфико се удариха глава в глава. 

В 25-ата минута Енцо Фернандес опита коварен удар от около 20 метра, който затрудни Доминик Ливакович. Стражът все пак успя да избие, а след това защитник изчисти. 

БГНЕС
100 снимки

Шест минути по-късно Иван Перишич получи подаване от Матео Ковачич отляво. Фланговият нападател навлезе навътре и опита техничен прехвърлящ удар, който мина над вратата. 

В 34-ата минута Аржентина поведе след спорна дузпа. Хулиан Алварес получи страхотен извеждащ пас зад защитата от Алексис Мак Алистър. Нападателят напредна и чукна топката покрай вратаря, след което падна след сблъсък с Доминик Ливакович. Йошко Гвардиол изчисти топката, но главният рефер Даниеле Орсато посочи бялата точка, макар че Алварес беше отиграл топката, след което беше препънат от вратаря на "ватрените". Зад топката застана Лионел Меси, който с безпощаден удар в горния ляв ъгъл вкара за 1:0. По този начин Ла Пулга стана най-резултатния аржентинец на Световни първенства с 11 попадения. 

В 39-ата минута "албиселесте" стигна до втори гол. Южноамериканците подхванаха бърза контраатака от своето поле. Топката се озова в Хулиан Алварес, който напредна с топката, навлезе стигна до пред наказателното поле на хърватите, където с помощта на два рикошета и лош опит за изчистване на топката от Борна Соса се озова сам срещу Ливакович и не сбърка за 2:0. 

Малко след това Аржентина можеше да вкара и трети гол. Меси центрира от корнер, а отбраната на "ватрените" изпусна Мак Алистър, който отправи удар с глава, но Ливакович успя да избие. 

В началото на второто полувреме стана ясно, че Меси има проблем, след като се хвана за левия аддуктор. В 48-ата минута Леандро Паредес отправи удар от около 20 метра, но не затрудни Ливакович.

В 58-ата минута Меси можеше да реши всичко в мача. Нападателят навлезе в наказателното поле отляво, направи двойно с Алварес и се озова на стрелкова позиция. Меси отправи удар от малък ъгъл, но вратарят на Хърватия се намеси и изби. 

Gulliver/GettyImages
85 снимки

В 62-ата минута Деян Ловрен се извиси над всички след центриране от пряк свободен удар на Лука Модрич и отправи удар с глава, но Емилиано Мартинес успя да избие. 

Аржентина стигна до трети гол в 69-ата минута. Меси получи отдясно след изпълнение на тъч. Суперзвездата напредна, а с гениално отиграване се освободи от Йошко Гвардиол и намери Алварес на дузпата, който с премерен удар вкара за 3:0. 

В 82-ата минута "гаучосите" бяха близо и до четвърто попадение. Фернандес изпълни бързо пряк свободен удар, а Пауло Дибала с пета намери Мак Алистър в наказателното поле. Халфът отправи удар от воле, но топката профуча покрай гредата. Малко след това Ловро Майер центрира на близката греда от корнер, а Иван Перишич продължи към далечната, но топката мина опасно близо до вратата. 

БГНЕС
91 снимки

В 89-ата минута Майер напредна през центъра и отправи удар от далечна дистанция, но не затрудни Емилиано Мартинес. Последното действие в мача пък беше удар от далечна дистанция на Ловрен, който мина над вратата. 


Аржентина - Хърватия 3:0

1:0 Лионел Меси (34-дузпа)

2:0 Хулиан Алварес (39)

3:0 Хулиан Алварес (69)

Аржентина: Емилиано Мартинес, Науел Молина (86 - Хуан Фойт), Николас Отаменди, Кристиан Ромеро, Николас Таляфико, Леандро Паредес (61 - Лисандро Мартинес), Енцо Фернандес, Алексис Мак Алистър ( 85 - Анхел Кореа), Родриго де Пол (74 - Езекиел Паласиос), Лионел Меси /к/, Хулиан Алварес (75 - Пауло Дибала)

Селекционер: Лионел Скалони

Хърватия: Доминик Ливакович, Йосип Юранович, Йошко Гвардиол, Деян Ловрен, Борна Соса (46 - Мислав Оршич), Марсело Брозович (50 - Бруно Петкович), Матео Ковачич, Лука Модрич /к/ (81 - Ловро Майер), Марио Пашалич (46 - Никола Влашич), Иван Перишич, Андрей Крамарич (73 - Марко Ливая)

Селекционер: Златко Далич

Съдия: Даниеле Орсато

Стадион: "Лусаил"