Финалът на Мондиал 2022 предстои! Аржентина и Франция се изправят един срещу друг от 17:00 часа на „Лусаил Стейдиъм“ в търсене на своя трети трофей от най-големия футболен форум. Двубоят между „гаучосите“ и „петлите“ ще може да наблюдавате пряко в ефира на NOVA, DIEMA SPORT 3, DIEMA SPORT 3 4K.


ТУК на Gong.bg също може да гледате последния двубоя от Световното първенство НА ЖИВО С КАРТИНА.


„Албиселесте“ започна турнира с шокираща загуба от Саудитска Арабия с 1:2, но тя имаше доста положителен ефект за тима. Възпитаниците на Лионел Скалони след това сломиха с 2:0 и Мексико, и Полша в група С на турнира и излязоха като първенци в групата.

Gulliver/GettyImages
85 снимки

Потокът ги изпрати срещу Австралия, който завърши след Франция в група D. Аржентинците сломиха и тима от Зеления континент, за да си гарантират среща с Нидерландия. Мачът с „лалетата“ ще остане един от най-емблематичните в турнира. Срещата завърши 2:2 в редовното време и продълженията, а при дузпите южноамериканците бяха по-точни и ликуваха.

Полуфиналът пък им осигури за съперник световния вицешампион Хърватия – тимът на Аржентина отбеляза три безответни попадения, за да си спечели място на финала.

Защитаващият титлата си шампион започна турнира с гол пасив от Австралия след само четвърт час игра, но попадението на „кенгурата“ само ги събуди и „петлите“ спечелиха с 4:1. В групата си тимът на Дидие Дешан допусна все пак едно загуба – от Тунис, в мач без значение, след като преди това бе победил приятната изненада от UEFA EURO 2020 Дания.

94 снимки

Елиминационната фаза за Франция започна с мач срещу Полша на Роберт Левандовски. „Дружина полска“ не оказа особена съпротива и бе преодоляна. На четвъртфиналите пък предстоеше голям мач с европейския вицешампион Англия. „Трите лъва“ също отпътуваха за вкъщи след дуела със „сините“, които победиха с 2:1.

Последният преодолян опонент от Мбапе и компания бе сензацията Мароко. Тео Ернандес и Рандал Коло Муани вкараха попаденията за победата с 2:0 на полуфиналите.

Аржентина ще играе финал за шести път в историята, като има три загубени. Двете световни титли са спечелени през 1978 и 1986 г. Успеваемостта на “петлите” е далеч по-голяма. За тях това е четвърти финал след триумфите през 1998 и 2018 г. и загубата от Италия през 2006 г. Двата отбора се срещнаха и на Мондиал 2018. На осминафиналите в Русия французите спечелиха с 4:3 в осминафинален двубой.